Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke bo hos faren min og kan ikke bo hos mor, kan jeg og broren min flytte for oss selv?

Jente 17 år
 

Spørsmål
Foreldrene mine ble skilt for litt over to år siden, på grunn av at moren min fant ut at han var utro og hadde en "ekstra" familie ved siden av som visste om oss. I løpet av disse to årene har foreldrene mine hatt et ganske dårlig forhold til hverandre, og jeg og broren min (som er 13) har bodd hos faren min. Selv vet alle i familien at jeg klart foretrekker moren min, men at jeg flyttet sammen han på grunn av at de ble enige om at det var smartere med tanke på økonomien. Han fikk også penger av moren min til å kjøpe en ny leilighet som vi kunne bo i. Jeg og broren min har aldri hatt kontakt med den andre familien, fordi jeg klart har sagt i fra at jeg hater dem, og at hvis vi noen gang møttes, skulle jeg sørge for at det ikke ble en god opplevelse (mildt sagt). Da jeg flyttet sammen med faren min lovte han meg, broren min og moren min flere ganger at i den tiden vi bodde hos han, skulle vi ikke møte den andre familien med mindre vi ønsket det selv. Og her er det store problemet; faren min er en lystløgner. Han kan si noe til broren min, og ett minutt senere si noe annet til meg. Han har løyet gjennom det hele 18 år lange ekteskapet med moren min, og gjør det fremdeles til alle. Faren min har alltid vært en egoistisk person som setter seg selv foran alle andre, inkludert sine egne barn. For cirka to uker siden fortalt moren min til han at hun skulle flytte tilbake til Kina, fordi hun ikke trives i Norge. Med en gang han hørte det, satte han i gang forbredelser til å selge leiligheten vi bor i, og har begynt å se etter større hus som har plass til den andre familien. Han ga oss ingen beskjed før forige uke, der han sa: "Jeg skal flytte med den andre familien, dere får enten dra til mamma eller bli med". Det var det, ingen diskusjon. Alle vet at det er umulig for meg og broren min, som hater den andre familien sterkt å flytte inn sammen dem, og at eneste mulighet for oss er å dra til moren min, som er ulykkelig i Norge. Han planlegger altså nå å dumpe oss hos henne etter at hun ga han penger for å ta imot oss. Jeg lurer på om det er noen alternativer for meg og lillebroren min, med tanke på at vi ikke vil flytte sammen noen av foreldrene mine? Kan jeg bo alene? I barneloven står det at vi skal få være med på avgjørelser i livet vårt, men han er umulig å snakke med, og jeg vil helst unngå barnevernet. Det hadde vært veldig fint om jeg fikk svar så fort som mulig, for vi har ikke så mye tid igjen.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Beklager veldig at det har att så lang tid å gi deg svar.

Så leneg du ikke ønsker å snakke med barnevernet om dette så er den eneste måten du og broren kan flytte for dere selv er at foreldrene deres samtykker. Du har krav på å bli hørt i spørsmål om hvor du vil bo men ikke rett til å bestemme. Det er en rekke til du ikke kan gjøre på egen hånd før du er 18 år, som ta opplån, skrive under på leiekontrakter inneha visse jobber osv.

Selv etter du fyller 18 er det ikke sikkert at du får lov til å være verge for broren din dersom han fortsatt er mindreårig. Du kan ringe barnevernet anonymt for å høre hva slags tilbud de kan gi. Du kan be moren din vente til dere er eldre. Selv om hun er ulykkelig her i Norge har hun det helt sikkert bedre sammen med dere. Er det mulig å få pappa til å få til et møte på familiekontoret der dere bor?

Husk det er pappa som har holdt dere for narr ikke nødvendigvis den nye familien.

Lykke Til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning


Quiz: Hva vet du om vanskelige ting i hjemmet?

Hva er den kriminelle lavalderen?