Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Har de mulighet til å finne ut at jeg har stjålet mer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, idag ble jeg tatt for å stjele to lipsyler på en butikk, de visste også at jeg hadde stjelt tre hettegensere hos de i forrige uke. Jeg har stjålet en god del småting over lang tid, og nå har jeg blitt tatt. Jeg vet ikke om de vet om de andre tyveriene enda. De sa at jeg og mamma skulle komme innom butikken imorgen og skrive under på noen papirer. Jeg er livredd, og jeg har allerede mistet jobben min. Har de mulighet til å finne ut at jeg har stjålet mer ? kan de sjekke overvåkningskameraet? og må jeg i avhør hos politiet ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Hvorvidt butikkinnehaveren vet om alt du har stjålet, er umulig å si. Det kan jo virke som de har hatt deg under oppsyn og at de nå vurderer politianmeldelse. Det er en straffbar handling å stjele uansett om det er mye eller lite.

 

I samtale med butikkinnehaveren eller politiet kan du spørre om muligheten for konfliktråd. Da vil du og representanten fra butikken møtes sammen med en megler. Her vil du bli bedt om å si noe om hva som har skjedd og hvordan du tenker deg videre. Et ”oppgjør” (avtale)  i form av økonomisk erstatning eller arbeidsavtale kan bli et resultat. Hvis partene i et meglingsmøte inngår en avtale og den overholdes, vil saken være ferdig i forhold til politiet og du vil slippe anmerkninger på politiattesten – noe som er viktig for ungdommer.

 

Hvorvidt butikkinnehaveren og politiet vil gi deg mulighet til konfliktråd vil trolig avhenge av om de tror du skjønner alvoret ved å bli tatt for tyveri. Hvis du er under 18 år må også foreldrene skrive under på avtalen.

 

Konfliktrådet i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skjer når du bryter loven?

To gutter som stjeler

Visste du at relativt små lovbrudd kan føre til to års utsettelse på sertifikatet, nei til studier i utlandet og problemer med visum til enkelte land?

Les mer

Løs konflikten - unngå merknad på rullebladet

Overvåkningskamera på kjøpesenter (colourboc.com)

Har du havna i en konflikt? Fortvil ikke! Les eksempler på hvordan meglere fra Konfliktrådet kan hjelpe deg med å finne en løsning på ulike konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning