Hopp til hovedinnholdet

Vet dere hvor jeg kan finne statistikk over drepte av is?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, Vet dere hvor jeg kan finne statistikk over drepte av is? antall soldater og sivile som er drept eller såret? eller alt til sammen? osen krigføring, våpen de bruker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig mange ulike kilder som sier noe om IS og de tingene du lurer på. Det som er viktig å huske på er at det som skjer i Syria og Midt-Østen er veldig komplekst, derfor er det også slik at mange ulike aktører har en viss interesse i å framstille det på den ene eller den andre måten. For eksempel vil IS selv ha en interesse i å framstille seg selv som mektigere enn de kanskje er, og de som kjemper mot dem vil ha samme interesse av å framstille seg selv som de mektigste. Dét, i tillegg til at situasjonen forandrer seg hele tiden, gjør det vanskelig å finne én kilde som gir alle svarene.

 

Selv om det ikke er en god kilde å sitere, så kan det være en idé å sjekke wikipedia først, om ikke annet enn for å få en oversikt. Wikipedia oppdateres jevnlig, og av mange med ulike interesser. Det at privatpersoner kan gå inn og redigere bidrar til å holde informasjonen som ligger der både fersk og relativt balansert, samtidig som det er av samme grunn man ikke bør bruke nettstedet som kilde i for eksempel skoleoppgaver. Det Store Norske Leksikon på nett (snl.no/Den_islamske_stat_(IS)) er en troverdig og utfyllende kilde man også bør sjekke, men den er ikke alltid like oppdatert.

 

For mer oppdatert informasjon kan det være lurt å sjekke oppslag fra større aviser, informasjonen de baserer seg på er som regel til å stole på. For eksempel tok det veldig kort tid å finne denne oversikten laget av Washington Post: www.washingtonpost.com/graphics/world/islamic-state-attacks/. Selv om saken ikke er helt oppdatert er siden utformet slik at man får en god forståelse av utviklingen.

 Du kan også lese artiklene jeg legger ved under svaret.

Lykke til!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem blir terrorister?

Mann truer med pistol (colourbox.com)

De som ender opp som terrorister er ofte veldig forskjellige typer personer, og de kan motiveres til terrorisme av forskjellige grunner. Det er fire hovedtyper som går igjen. Les mer om hovedtypene her.

Les mer

Hva er radikalisering og voldelig ekstremisme?

Truer med pistol (colourbox.com)
  • Med voldelig ekstremisme menes personer som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske mål.
  • Radikalisering er prosessen der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå sine politiske mål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred