Hopp til hovedinnholdet

kan jeg anmelde et straffbart forhold jeg ikke husker

Jente 20 år
 

Spørsmål

jeg har nettopp vært på studietur til brussel. Inntok mye alkohol, men lurer også på om jeg ble dopet ned. Jeg har et hukommelsestap på 6t. Kom hjem på morgenen i 7 tiden, og jeg skulle ta flyet 09.30. Jeg hadde spydd i en god time, sovnet. Før venner vekte meg og sa at vi måtte dra til flyplassen. Jeg hadde svart klart, tydelig at bare dra uten meg. 30 min senere ble jeg vekt igjen. Jeg hadde stått opp med engang og respondert ordenltig og hastet av gårde til flyplassen i en taxi. Jeg kan ikke huske noe av det. Så til det andre spm. jeg ble også ranet samme kvelden. Frastjålet pass, mobil og bankkort. Var blå over store deler av kroppen og fått et skikkelig blåøye. Det eneste jeg husker av hendeles var at en mann grep hardt tak i armen min Kan også ha blitt voldatt i løpet av natten. Forstod det slik at jeg må annmelde for at dna og prøver skulle sendes inn til analyse. kan jeg anmelde selv om jeg ikke husker elr vet om jeg ble voldtatt? har vært på voldtektsmottaket.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, du kan anmelde saken selv om du ikke husker noe. 

Imidlertid det at du ikke vet om du ble voldtatt eller ikke, og dersom det ikke finnes noe som tyder på at noe kriminelt har skjedd med deg, har ikke politiet så mye i saken, og saken vil kunne fort bli henlagt. Men det finnes flere dommer der en gjerningsmann er blitt dømt til voldtekt av en sovende/neddopet person som ikke husker noe av overgrepet, men da har det vært flere forhold som har tydet på at overgrep har funnet sted, f.eks at personen har oppsøkt voldtektsmottak rett etterpå og det er sikret dna, eller annet spor eller vitneforklaring. Jeg legger med en link til en dom fra lagmannsretten, dersom du er interessert kan du lese den. lovdata.no/dokument/LGSTR/avgjorelse/lg-2015-108545?q=sovevoldtekt

Uansett, ettersom dette skal ha skjedd i Brussel er det Belgiske myndigheter som skal etterforske saken, og norsk politi og våre lover og regler har ingen betydning i Belgia. Men jeg vil likevel anbefale deg å ta kontakt med politiet i Norge, det kan være at de vet mer om hvordan du går frem i forbindelse med å anmelde et forhold som skal ha funnet sted i utlandet enn det jeg gjør.  Det kan også være at det hjelper deg psykisk å anmelde forholdet.

Bra du har vært på voldtektsmottak. Ettersom du beskriver at du hastet avgårde til flyplassen dagen etter antar jeg det var i Norge du oppsøkte voldtektsmottaket. Dersom de på voldtektsmottaket fant spor etter voldtekt kan det jo hende at norsk politi kan sende rapport om dette til Belgia. Men dette kan du høre med politiet om.

Hvorvidt du ble dopet ned eller ikke er vanskelig for meg å svare på. Man kan få hukommelsestap av store mengder alkohol også. Dersom du oppsøkte voldtekstmottaket kort tid etter hendelsen og de tok blodprøve av deg, kan det være at du får svar på om du ble dopet ned med noe.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi