Hopp til hovedinnholdet

En god venn av meg mener at det beste for menneskeheten er at alt utslettes.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en veldig god venn av meg som til stadighet, mener at det beste for menneskeheten er at alt utslette. Dette er også hans største ønske. Dette er en persjon jeg har stor respekt for og ikke er redd skal bli selvmords bomber eller lignene. Men han forklarer meg hele tiden at vis han hadde en rød knapp som sprengte hele jorda ville han ha trykket. han er bli og hyggelig ellers og er i jobb og er utdannet. Men jeg lurer på om slike tanker kan ha sammenheng med noe. Ofte kommer slike diskusjoner når det er litt dyster stemmning; som regn, dårlig dag på jobb eller uenighet i diskusjoner. Men dette er altså ingen spøk, han er døds alvorlig når han prater om disse tingene og forteler i detalj uten å smile. Håper du forstår hva jeg skriver og ønsker gjærne et svar på dette ;)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung med spørsmålene dine. Det er en interessant problemstilling du tar opp og det er lett å forstå at du blir bekymret for det vennen din sier samtidig som du sier at du ikke er redd han skal omsette noe av dette ut i handling.

Det er vanskelig å vite bakgrunnen for at han uttrykker seg på denne måten og om dette er noe han faktisk mener eller om han liker å provosere og få en reaksjon frem i andre. Det kan være nyttig å vite om dette er noe han går og tenker på selv eller om han er i kontakt med et miljø som har lignende holdninger. Hvis det er det siste er det kanskje mer bekymringsfullt.

Du spør om slike tanker som han uttrykker kan ha sammenheng med stemningen han er i når han snakker om det. At han ofte kommer med det når det er litt dyster stemning eller konflikter. Det kan jo være at det er et uttrykk for en litt depressiv, pessimistisk og lite håpefull fremtidstro og at han kan føle seg oppgitt over alt som skjer i verden?

Når du snakker med ham vil du kanskje kunne kjenne på magefølelsen om det dreier seg om en form for politisk eller ideologisk radikalisering eller om det handler om en litt makaber og dyster måte å uttrykke oppgitthet eller depressivitet på?

Hvis du blir alvorlig bekymret for hva han kan finne på eller at han prøver å påvirke andres holdninger kan det være lurt å ta kontakt med politiet sånn at de kan sjekke det ut nærmere. Vennen din trenger ikke å få vite at det er du som har tipset politiet.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. Der står det litt om ulike former for ekstreme holdninger og radikalisering, enten det gjelder religiøst, ideologisk eller politisk.

Hvis du er mer bekymret for hans psykiske helse kan du hjelpe ham med å ta kontakt med helsevesenet, for eksempel Helsestasjon for Ungdom eller fastlegen. Fastlegen vil kunne søke ham videre til behandling hvis han skulle trenge det.

Jeg håper dette ble et greit svar på det du lurte på. Hvis jeg har misforstått spørsmålet ditt så spør gjerne på nytt så vi kan gi deg et bedre svar.

 

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er radikalisering og voldelig ekstremisme?

Truer med pistol (colourbox.com)
  • Med voldelig ekstremisme menes personer som er villige til å bruke vold for å nå sine politiske mål.
  • Radikalisering er prosessen der en person i økende grad aksepterer bruk av vold for å nå sine politiske mål.

Les mer

Politiets oppgaver i arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme

Politibil (foto: ung.no)

Selv om forebygging av radikalisering og voldelige ekstremisme er et ansvar som må deles med flere aktører, har både det ordinære politiet og PST en viktig rolle i det forebyggende arbeidet.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap