Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt anmeldt for å bruke falsk leg på et utested, hva skjer nå?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har blitt anmeldt for å bruke falsk leg på et utested med aldersgrense 20 år. Dum som jeg var (og full) så gikk jeg under gjerdet på utestedet etter å ha blitt kastet ut fordi jeg ikke var gammel nok. En jævel sa ifra om det og vaktene kom. De tok meg med mitt og min venns leg og vakten skrev en anmeldelse. Hva skjer nå? Hva kan jeg vente meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når politiet har mottatt anmeldelsen fra utestedet, vil de vurdere om de skal starte etterforskning. Etter straffeprosessloven § 224 første ledd har politiet plikt til å starte etterforskning når "det som følge av anmeldelse ... er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold ...". Politiet vil holde deg orientert om en eventuell etterforskning, og du vil få beskjed om resultatet av etterforskningen. En etterforskning kan ende med at saken henlegges, at det blir tatt ut tiltale, eller at det gis påtaleunnlatelse. Du kan når som helst ringe til politiet for å forhøre deg om status i saken.

Hvis du brukte legitimiasjonen til en annen person, er dette straffbart etter straffeloven § 202 om identitetskrenkelse. Strafferammen etter denne bestemmelsen er bot eller fengsel inntil to år. Hvis du "skrapet" legitimiasjonen din, slik at fødselsåret ditt ble endret, regnes dette som dokumentfalsk etter straffeloven §§ 361 og 362. Strafferammen etter straffeloven § 361 er bot eller fengsel inntil to år. Strafferammen etter straffeloven § 362, som gjelder "mindre dokumentfalsk" straffes med bot.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Falsk legitimasjon

Gutt skjuler seg bak en falsk bart (colourbox.com)

Å bruke falsk legitimasjon er ikke å anbefale, uansett hva årsaken er til at du lar deg friste. Du kan få bot, og så kan det havne på "rullebladet" ditt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet