Hopp til hovedinnholdet

Hvordan si ifra til foreldrene mine at jeg har drukket?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har drukket, litt noen få ganger. Jeg har lyst til å si det til foreldrene mine, men tør ikke, fordi; 1.har ikke så «bra» forhold til de. Liksom snakker ikke så mye med de om ting da 2.er redd for at de skal bli sure og nekte meg og gå ut og være sosial. Jeg trenger hjelp til hvordan jeg skal starte samtalen og hvordan jeg skal si det!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så modig gjort av deg å ville si ifra til foreldrene dine om noe vanskelig. Jeg er helt enig med deg i at det er lurt å gjøre dette, selv om det er ubehagelig og det kan bli konsekvenser. Å være ærlig, og å tørre å innrømme feil er en flott egenskap. Det kan kanskje til og med gjøre at dere får et bedre forhold, og får øvet dere litt på å prate om ting, dersom du tør å ta denne vanskelige praten?

Du skriver at du har drukket noen få ganger, og bare litt. Det tror jeg ikke er så uvanlig når man er ungdom. Noen debuterer senere, noen før. Og selv om det ikke er lov å drikke før man er 18 år, så er det slik at alle mennesker kan gjøre dumme ting, ting de angrer på og ting de vet er feil. Mamma og pappa har helt sikkert også gjort lignende ting som de angrer på i sitt liv. Men det går an å si unnskyld og gjøre opp for seg. Det syns jeg at du må gjøre som en del av praten! Jeg tror helt sikkert at mamma og pappa klarer å skille mellom handlingen din, og den du er som person. Du er akkurat den samme jenta og foreldrene dine er fortsatt kjempeglad i deg! Og de tåler mye rare påfunn uten at det rokker ved hvor glad de er i deg, det er jeg helt sikker på.

Så det jeg syns du bør gjøre, er å invitere dem til en prat på et tidspunkt der dere har god tid og ting i utgangspunktet er hyggelig og det ikke er krangling. Si til dem at du vil snakke med dem om noe som er litt vanskelig. Da "tuner de seg inn" på deg og er beredt på å lytte. En god forberedelse er verdifull, nemlig! Så er det bare å si rett ut det du har på hjertet. For eksempel: "Mamma og pappa, jeg vil fortelle dere en dum ting jeg har gjort. Jeg har drukket alkohol noen ganger, enda jeg vet at det ikke er lov." Forsøk også å si hvorfor du gjorde det. Da må du kanskje tenke litt over saken på forhånd, før du prater med dem. Du må nok også være forberedt på å svare på en del spørsmål, så ha informasjon klar! De lurer sikkert på ting som: Med hvem gjorde du dette, hvor var dere, hva drakk du? Osv. Foreldre vil ha oversikt og kontroll, fordi de er glade i barna og vil passe på dem. Så ikke avvise slike spørsmål. Vær ærlig!

Og hvis du kan si at du angrer på det du gjorde, kan det hjelpe. Tillit er viktig i alle forhold. Spør derfor foreldrene dine hva som skal til for at de skal stole på deg igjen (hvis du opplever at de mister noe tillit til deg pga dette). For eksempel kan du si noe slikt: "Jeg er veldig lei meg for det som skjedde og jeg skjønner at dere blir veldig bekymra. Det jeg gjorde angrer jeg på. Det er viktig for meg å vise dere at jeg er til å stole på. Hvordan skal jeg gjøre det? Hva kan jeg gjøre?" Hvis du inntar en slik holdning håper jeg de vil snakke med deg og komme deg i møte. Lytt nøye til det de sier og ta deres ord på alvor. Kanskje må du regne med litt strengere regler og økt kontroll i en periode, men det er det bare å tåle. Og kanskje går det lettere enn du frykter?

Husk: det er de som innrømmer sine feil som kan lære av dem! Så dette kommer du helt sikkert til å vokse på og lære av, selv om det koster deg å si ifra. Kanskje kan det til og med bli en bedre kontakt mellom dere, hvis du er modig og "står i" denne vanskelige praten uten å lukke deg inne, eller å skyve vanskelige spørsmål fra dem vekk. Hvis du blir sint, lei deg eller frustrert i løpet av samtalen så si det til dem uten å gå. Det beste foreldre vet er ungdommer som gir litt av seg selv og det de har på innsiden. Jo mer foreldre vet om hvordan barna deres har det (også de dumme tingene) jo lettere er det for dem å hjelpe, og å veilede barna videre. Jo mer de forstår, jo mer tåler de også!  

Jeg ønsker deg lykke til i praten med mamma og pappa. Jeg legger ved noen artikler du kan lese som også handler om dette temaet.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Anne (16) ble tatt for å drikke på offentlig plass

Jente med ryggen til (colourbox.com)

Blir du tatt for å drikke alkohol i parken, får du bot. I tillegg kan politiet sende bekymringsmelding til barnevernet.

Les om Anne som ble tatt for å drikke i parken, og om Line (14) som slapp unna.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol