Hopp til hovedinnholdet

Sånn som jeg har forstått det er det bare ulovlig å overlate alkohol til mindreårige, ikke å drikke alkohol som mindreårig.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg har de siste månedene vært med å skaffet alkohol, ikke nok til å bli full av, til meg og min venninne. Jeg er fullt klar over at det er galt men siden det er jeg som tar og gir det til henne, begår jeg da et lovbrudd? Sånn som jeg har forstått det er det bare ulovlig å overlate alkohol til mindreårige, ikke å drikke alkohol som mindreårig. Hvis vi blir tatt,vil jeg da få større konsekvenser enn henne fordi jeg fysisk gir henne alkoholen? Hun er med å skaffer, hun står vakt mens jeg tar, er det jeg som begår alle lovbruddene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det stemmer at det er ulovlig å gi alkohol til mindreårige. Du er under den kriminelle lavalder, 15 år, og kan derfor ikke straffes.

Det er ikke straffbart å drikke alkohol når man er mindreårig, men det betyr ikke at det er en god ide.

Det høres ut som dere er sammen om å ta alkoholen, og hvis dere stjeler den fra noen kan dere måtte betale for alkoholen dere har tatt.

Hvis dere stjeler og drikker alkohol og dette blir anmeldt til politiet vil dere ikke kunne bli straffet, men politiet vil trolig kontakte foreldrene deres og kalle dere inn til en bekymringssamtale.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å kjøpe alkohol til mindreårige

To gutter drikker øl i parken (colourbox.com)

Å kjøpe alkohol for mindreårige er straffbart, og kan få konsekvenser for den som gjør det. “Prikken” på rullebladet kan begrense mulighetene for jobb, reiser og utdanning.

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol