Hopp til hovedinnholdet

Har Tourettes syndrom. Er tiltalt for å ha forulempet politiet. 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Eg har tourettes, flytta til ny plass bur alene på hybel og slite i sist litt med at politiet stopp meg pga ordbruk, rykkinn i kropp. Eg kan ikke se politimann i uniform, så kommer finger opp, og når eg ser politidame i uniform kommer ordbruk , samme er med vekter, og ambulanse folk, og katt blir mjau. Eg må vise id, til politiet og verre blir for meg når det er 2 stk rundt meg, og eg fikk pålegg om gå hjem noe som eg gjøre, og anmeldt for forulemper en offentlig tjenestemann, fikk innkallingen i går ska møte politiet 31 mai 2018. Jeg slo ikke politiet, men fingeren kom ukontrollerte opp, og ordbruk mot politidame, eg prøvde forklare dem om sykdom min og dem var sur mente at eg gjorde dette med vilje, for få oppmerksomhet. Må eg ta med lege erklæring, og alt til politiet? Har vel lov gå ut om kveld som alle andre, eg drikke ikke alkohol.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det var leit å høre om situasjonen du har havnet opp i. Tourettes kan være vanskelig å forstå. Mange har ikke nok kunnskap. Og så er den jo ikke «synlig», i den forstand at den ikke vises slik som en gips gjør, halting osv. 

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med fastlegen din. Du bør få legeerklæring på dette, og ta den med til politiet. Evt kan du sikkert også ringe politiet på forhånd, og prøve forklare situasjonen. (Men det er alltid godt å ha en legeerklæring å vise til). Om du ikke har fastlege der du bor nå, kan du enten kontakte fastlegen din per telefon for å få legeerklæring. Eller du kan be legen du går til nå, om å kontakte ditt «gamle» legesenter og få ut opplysninger om diagnosen din. . Du bør uansett kontakte både lege og politi om dette. Jeg har stor tro på at dette vil ordne seg, så snart politiet får bekreftet at du har denne diagnosen og at det var en grunn til oppførselen din. 

Selvsagt skal du ha samme rett som andre, til å gå ut og å leve et normalt liv! Du skal også kunne forvente å møte forståelse for sykdommen din. Kanskje vil dette kreve at du må forklare litt og drive litt «folkeopplysning». Men når de får vite om diagnosen din, bør folk vise forståelse og respekt. Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Kenneth (14) må møte til samtale hos politiet

Bakhodet på en gutt (colourbox.com)

Kenneth skulker en del. Han henger på senteret om kveldene, der det foregår en del nasking. Han blir kalt inn til en samtale hos politiet med mor, hvorfor?

Les mer

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse