Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldre bli straffet dersom barn begår straffbare handlinger?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg bor på et type avlasting hjem hos tanten og onkelen min før jeg får komme hjem. De har liksom all makt over meg. Og jeg er da under 15 så hvis jeg nå gjør kriminelle handlinger vil da tanten og onkelen min få straff eller mamma og pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke slik at de voksne som skal passe på deg vil bli straffet dersom du gjør noe straffbart når du er under 15 år. Verken tanten eller onklene din vil bli straffet. Men de kan bli ansvarlig for å betale erstatning for det du har gjort.

Selvom du ikke kan bli straffet, kan polittet følge deg opp på andre måter - det kan du lese mer om i de artiklene jeg legger ved.

 

Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer

Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff

Jente foran murvegg (colourbox.com)

«Jeg er fornøyd med at jeg fikk en sjanse til». Ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger skal straffes for det, men er du under 18 år er det en mulighet for å slippe soning i fengsel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie