Hopp til hovedinnholdet

Er Jeg nødt til å vitne i denne saken som har gitt meg PTSD?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Er jeg nøtt til å vitne? Jeg lider av traumer og PTSD Pga av akkurat den saken. Jeg klarer ikke stoppe å tenke på det, jeg har virkelig ikke lyst til å Vitne. Jeg har jo gitt min forklaring da jeg var 13 på barnehuset hvorfor må jeg da gjøre det på nytt?? Jeg klarer ikke å gjøre det, for da minner de meg på det. Kan de gjøre sånt mot meg? Hvorfor kan de ikke bare la være?

Besvart 01.11.2018 19:39
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er fortvilet, og helts vil unngå å viten, om du kjenner at alle dine vonde minner kommer tilbake om du må vitne i rettssaken. Og har du fått diagnosen PTSD, forstår jeg at det er ekstra vanskelig for deg.

I Norge har en plikt til å vitne om domstolen bestemmer det.

Domstolene treffer avgjørelser på bakgrunn av det som kommer fram i retten. Du blir innkalt til å vitne fordi en tenker at du vet noe som kan være viktig og derfor ha stor betydning for retten. Ved å vitne kan du bidra til at domstolen treffer en riktig avgjørelse. En vitneforklaring kan være avgjørende for utfallet av en sak. 

Du er innkalt til å være vitne enten fordi en av partene i saken ønsket det, eller fordi retten selv har funnet det nødvendig. Og en må vitne dessverre, selv om du har avgitt forklaring tidligere. Les mer om dine plikter til å vitne her.

Jeg vil anta at du har en egen advokat om du er part i en sak? Hvis ikke, vil jeg anbefale deg å snakke med foreldrene dine, som kan hjelpe deg til å få komme i kontakt med en. Her kan du få vite om dine rettigheter og om en kan tilrettelegge for deg, slik at en i minst mulig grad vekker de vonde minnene. I noen tilfeller kan en få en legeerklæring. Snakk med en advokat om det er tilfelle for deg.

Jeg håper at du har en psykolog, eller annen terapeut som hjelper deg? Har en PTSD, er det viktig å lære seg strategier du kan benytte når en kommer opp i situasjoner som vekker til live disse vonde minnene og følelsene. Det vil være nesten umulig å unngå situasjonene, derfor er det viktig at du får god hjelp og støtte. 

Du kan også ta en prat med helsesøster på skolen din. Her kan du få snakket om dine bekymringer og tanker som du naturlig nok bærer på i påvente av at rettssaken kommer opp. Det kan føles godt å få trøst og støtte når en gruer seg for noe. 

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine