Hopp til hovedinnholdet

Blir kjæresten tiltalt for sex med mindreårig hvis vi nekter for det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15år (snart 15) som har ne kjæreste på 19. Vi har sex og jeg vet at dette er ulovlig, men jeg lurer på om hvis han blir anmeldt sv foreldrene mine og både jeg å han nekter for d, om han blir tiltalt eller ikke siden jeg sier at d aldri har skjedd?

Besvart 06.02.2019 22:47
 

Svar
Hei

straffeloven § 302 slår fast at den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år kan straffes med fengsel i inntil 6 år.

Imidlertid fremgår det av straffeloven § 308 at straffen kan bortfalle hvis de som har hatt den seksuelle omgangen er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Likevel - hvis den ene parten er svært ung, vil imidlertid ikke straffen bortfalle. På samme måte vil det at den yngste parten er svært moden for alderen, kunne gjøre at større aldersforskjeller kan godtas.

Kjæresten din har altså i utgangspunktet ikke lov til å ha sex med deg, selv om det er fullstendig frivillig fra din side. Aldersforskjellen mellom 19 og 15 er i grenseland for hva som i praksis godtas som "jevnbyrdig" i alder. Det vil derfor avhenge av en konkret vurdering om han kan straffes for dette, hvis forholdet skulle bli anmeldt. 

Når politiet får en anmeldelse må de vurdere om de skal gå videre med saken eller henlegge den. Din og kjæresten din sine forklaringer vil bli en del av etterforskningen, men det kan også tenkes at politiet har andre bevis å bygge en sak på. Det kan derfor ikke utelukkes at de kan tiltale kjæresten din selv om dere begge nekter for at det har skjedd. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet