Hopp til hovedinnholdet

Straff for å få nakenbilder uten å ønske det?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Er det ulovlig å få naken bilder av noen under 16 hvis man ikke gjorde noe for å få de eller sender noe tilbake? Hvis man får det helt tilfeldig?

Besvart 13.06.2019 13:20
 

Svar
Hei

Det er ulovlig både å få og beholde nakenbilder av barn under 18 år. Men dersom du uten å ønske det får nakenbilder av barn under 18 år, så kan du som utgangspunkt ikke straffes for det. Velger du å beholde bildene, så kan det være straffbart for deg selv om du i utgangspunktet ikke ønsket å motta bildene. Se Lov om straff (straffeloven) § 311.

Hvis du gjentatte ganger får slike bilder, så bør du ta det opp med vedkommende eller eventuelt ta kontakt med politiet, og deretter slett bildene. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Hvorfor sender noen nudes?

Her har du bananen min (#ikkegreit)

Noen sender nakenbilder for spenning og fordi de blir kåte, noen ønsker å flørte eller finne en kjæreste, mens andre kan føle seg presset til det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet