Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme lovlig tilbake til Norge hvis jeg bodde her ulovlig som barn

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Hvis man har bodd i norge når man var minderårig, men man det var ulovlig (selv om skole, nav osv. visste at barnet ikke hadde oppholdstillatelse eller personnummer), flyttet tilbake til hjemlandet, for å så etter noen år i hjemlandet sitt bestemmer seg for å flytte til norge igjen (denne gangen 100% lovlig med oppholdstilllatelse) når man er voksen, kan man da sendes ut av norge igjen? Barnet hadde jo ingen inflytelse på foreldrene som ikke gjorde det lovlig, men som voksen ville personen flytte tilbake & gjøre alt lovlig, fordi norge føles mer som hjemlandet enn det egentlige hjemlandet.

Besvart 22.09.2019 09:29
 

Svar
Hei

Dette er et vanskelig spørsmål å svare på. Som barn skal det ikke kunne lastes deg at dine foreldre og foresatte og de som har ansvaret for å gi deg omsorg velger å oppholde seg ulovlig i Norge sammen med barna sine. 

Dersom du reiser ut av Norge frivillig når du blir voksen for så å returnere til Norge på lovlig vis, vil jeg anta at ditt tidligere ulovlige opphold ikke vil bli holdt i mot deg. Jeg finner likevel ikke regler som sier noe om dette i utlendingsloven.

Utlendingsloven har regler om utvisning som sier at de som har oppholdt seg ulovlig i Norge, kan utvises. Det er imidlertid ikke lov å utvise noen hvis dette blir uforholdsmessig. At du har bodd her ulovlig som følge av dine foreldres valg mens du var barn, vil kunne bidra til at det vil vurderes som uforholdsmessig å utvise deg. Dette betyr at dersom du kommer hit på lovlig vis og det blir spørsmål om å vurdere å utvise deg på grunn av tidligere ulovlig opphold, vil dette være momenter som må legges vekt på i vurderingen av om det er uforholdsmessig å utvise deg.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med UDI for å få et konkret svar på spørsmålet ditt, slik at du kan finne ut av dette.

Jeg håper at dette svaret har hjulpet deg litt på veien til å finne ut av dette.

 Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt Utlendingsdirektoratet (udi) om du har spørsmål

UDI-skil (Foto:Udi)

UDI har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drift av asylmottak og utvisningssaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet