Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble tatt for å stjele i butikken

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 22 år og ble anmeldt for å stjele. Skrev under på et papir på at verdien var på 2500 kr, men egentlig er den på 4500 da jeg betalte for varene og dro. Hva blir jeg anmeldt for, det jeg skrev under (2500) eller det det egentlig er (4500)? Siden jeg betalte for varene kan jeg få en mindre straff? Er dette en tyveri eller naskeri? Kan jeg få påtaleunnlatelse eller at saken blir henlagt selvom det er masse beviser på at jeg stjal? Kan jeg spørre de om saken kan bli henlagt eller om jeg kan få påtaleunnlatelse hvis jeg selv ringer til politiet før jeg får svar i posten, eller er det best at jeg venter til at jeg får svar i posten og så ringe til politiet?

Besvart 28.09.2019 15:55
 

Svar
Hei

Jeg vet ikke om du kommer til å bli anmeldt for tyveri av varer tilsvarende en verdi av 2500 kroner eller 4500 kroner, men det er kanskje mest sannsynlig at det blir 2500 kroner siden det var det du skrev under på.

Etter ny straffelov heter det ikke lenger naskeri, men mindre tyveri. Grensen mellom mindre tyveri og tyveri er på rundt 3000 kroner.

Du får trolig ikke mindre straff fordi du betalte for varene etter at du ble tatt. Etter det du beskriver av situasjonen så er det lite trolig at saken blir henlagt, med mindre politiet har så mye å gjøre at de velger å henlegge saken på grunn av mangel på kapasitet til å behandle den videre.

Aktuelle straffereaksjoner er bot, påtaleunnlatelse eller konfliktrådsbehandling dersom butikkeier er villig til å møte til en megling. Om du er tidligere ustraffet kan det gjøre at du får en mildere straff enn om du har vært straffet tidligere.

Du kan gjerne ta kontakt med politiet før du får brev i posten, men det vil nok ikke ha noe å si for straffereaksjonen du får.

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Konsekvenser av butikktyveri

Naske, "låne", stjele. Har du blitt fristet til å ta med deg noe i bagen eller lomma som du ikke har betalt for?

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet