Hopp til hovedinnholdet

Straffen for besittelse/bruk av 15 gram hasj?Hva må man oppgi til politiet?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, hvis man blir tatt med 20 gram hasj. Hvor stor straff kan man få? Jeg ble tatt med 20 gram, og politimannen som følger saken min, sa at juristen har gjort en feil, og at jeg blir tatt for 15 gram istedet så jeg slipper rettsak. (siden 15 gram er grensen). Jeg syns det var litt rart at det ble gjort en såkalt feil, men det gjorde vel bare saken min bedre. Men boten på 8000 syns jeg var ekstremt høy, når jeg bare ble tatt for besittelse av 15 gram, og bruk av hasj. Er dette en grei straff? Et annet spørsmål også. Da jeg ble tatt, sa de at jeg ikke hadde noe annet valg enn å oppgi koden på telefonen min, slik at denne ble undersøkt. Er dette lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Størrelsen på boten vil være avhengig av type og mengde stoff du har på deg, og det er derfor vanskelig for meg å si hva som er riktig størrelse på en bot for besittelse og brak av 15 gram hasj.

 

Når det gjelder spørsmålet om hva du har plikt til å oppgi for politiet, kan du lese artikkelen nedenfor.

 

Det foreligger ikke noen plikt til å forklare seg for politiet. Du har kun plikt til å oppgi navn, fødselsdato, adresse, hva du jobber med eller hva du studerer. Dette følger av straffeprosessloven § 230 og kapittel 8 i påtaleinstruksen.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Andreas (17) ble stoppet av politiet

Bakhodet til en gutt (colourbox.com)

Du har plikt til å oppgi personalia (navn, alder og bosted) til politiet når de ber om det, uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler