Hopp til hovedinnholdet

Tatt med falsk leg - får jeg straff som kommer på rullebladet?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Har vært på hyttetur i helgen. Da vi skulle inn på afterski trengte jeg fake legitimasjon på grunn av at jeg er under 18. Derfor lånte jeg av noen andre. Politiet kom etter hvert, og etter at jeg hadde prøvd å komme inn med det andre falske bankkortet dro vakten meg bort til politiet. På grunn av at jeg var veldig beruset, sa jeg feil når politimannen spurte hva jeg het og hvor jeg bodde. Han så grundig på bankortet som han hadde fått av vakten og det var da han begynte å spørre hva jeg het. I og med at han spurte hva jeg het og så grundig på den falske identifikasjonen prøvde jeg å huske det som sto der så godt som mulig og bomma flere ganger, hadde vanskeligheter med å tenke fordi jeg var veldig full. Politimannen puttet meg så inn i bilen og så fortalte jeg ham mitt ordentlige navn. Dette endte med at politiet skrev en anmeldelse på meg. Etter han hadde skrevet den ferdig kjørte han meg hjem. Kommer jeg til å få en prikk på rullebladet, eventuelt få et forelegg? Setter stor pris på svar!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du er antagelig anmeldt for bruk av falsk leg etter straffeloven § 372 og hvis du blir dømt kan du få fengsel eller bøter inntil fem måneder. Dette vil da komme på rullebladet ditt, og i utgangspunktet vises på en vanlig politiattest i to år.

 

Les mer om falsk leg og politiattester i de vedlagte artiklene nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Falsk legitimasjon

Gutt skjuler seg bak en falsk bart (colourbox.com)

Å bruke falsk legitimasjon er ikke å anbefale, uansett hva årsaken er til at du lar deg friste. Du kan få bot, og så kan det havne på "rullebladet" ditt.

Les mer

- Bruker falsk legitimasjon på utesteder

Jente viser bankort (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt på byen med en annen sin legitimasjon? Politiet var innblandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi