Hopp til hovedinnholdet

En gutt truer med å legge ut intime bilder av meg på internett.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig redd. Det har kommet ut noen bilder av meg - som er intime til en gutt. Han trakasserer og sier at han legger dem ut på nettet om jeg ikke har seksuell omgang eller gjør ting med han. Jeg vil absolutt ikke få de bildene ut der, og har sagt at jeg ikke er interessert i å forhandle over noe slik, da går jeg til politiet. Han har da sagt: "vil du virkelig ha de slettet? Det er din fremtid" Jeg trenger hjelp. Jeg lurer på om jeg kan gå til politiet og evt de kan hjelpe meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Ja, dette syns jeg absolutt du skal gå til politiet og anmelde. Sånne ting som det der skal du ikke finne deg i, og det han holder på med kan han i ytterste fall straffes for.

 

For det første har han ikke lov til å legge ut bilder av deg på nettet uten din tillatelse. Dette følger av åndsverkloven § 45 bokstav c. Brudd på denne bestemmelsen kan ifølge åndsverkloven § 54 første ledd bokstav b straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder.

 

Når det er snakk om intime bilder kan det å legge dem ut på nettet uten din tillatelse også være et brudd på straffeloven § 390. Denne bestemmelsen går på det å krenke privatlivets fred, og brudd på denne bestemmelsen straffes med bøter eller fengsel inntil 3 måneder. I og med at du er under 18 år risikerer han også å bryte straffeloven § 204 a hvis han legger ut disse bildene på nettet. Straffeloven § 204 a er den såkalte barnepornografibestemmelsen, og ifølge denne bestemmelsen er det blant annet straffbart å overlate fremstilling som seksualiserer barn til en annen. Strafferammen for brudd på denne bestemmelsen er bøter eller fengsel inntil 3 år.

 

I tillegg kommer det forhold at han bruker disse bildene til å forsøke å presse deg til å ha seksuell omgang med ham, og det er kanskje det mest alvorlige i denne saken. Dette kan være brudd på flere bestemmelser i straffeloven, muligens straffeloven § 192, eller § 222.

 

Problemet med slike saker som denne er at det kan være svært vanskelig å bevise at han har gjort disse tingene, og det kan føre til at politiet må henlegge saken. Hvis han har vært "dum nok" til å fremsette disse truslene skriftlig for eksempel per e-post eller sms må du ikke slette dette. Det kan bli viktige bevis til politiet.

 

Uansett tenker jeg at du her bør anmelde ham for disse forholdene sånn at du gjør det krystallklart for ham at dette finner du deg ikke i. Hvis du anmelder kan det jo også tenkes at han blir så redd for konsekvensene at han slutter å plage deg. 

 

Lykke til!    

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi