Hopp til hovedinnholdet

lurer på om politiet har lov til å kalle deg inn til urinprøve

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om politiet har lov til å kalle deg inn til urinprøve viss de har hørt fra folk på byen for eksempel at jeg har røyket hasj? Eller må de ha konkrete bevis før de kan kalle meg inn? Hvor mye må til for at de kan kalle deg inn til urinprøve?

Besvart 11.05.2018 09:08
 

Svar
Hei

Det heter i straffeprosessloven § 157: "Den som med skjellig grunn mistenkes for en handling som etter loven kan medføre frihetsstraff, kan underkastes kroppslig undersøkelse når det antas å være av betydning for opplysningen av saken og ikke fremstår som et uforholdsmessig inngrep. Det kan tas blodprøve og foretas andre undersøkelser som kan skje uten fare eller betydelig smerte".

Det er viktig å merke seg at undersøkelsen ikke skal fremstå som "et uforholdsmessig inngrep", dvs. at den skal være i samsvar med hvor alvorlig lovbruddet er. Politiet har mulighet til å kreve urinprøver ved mistanke om røyking av hasj.

Politiet må altså ha en konkret mistanke om at du bruker hasj, og de kan ikke uten videre og på generelt grunnlag kreve en urinprøve.

Politiet kan likevel foreslå og oppfordre deg til å ta en urinprøve, men de kan ikke kreve det uten at de har en mistanke.

Dette er de generelle reglene om politiets adgang til å kreve urinprøve. Vi kan ikke gi deg noe konkret svar på hvordan politiet jobber med dette, eller akkurat hvilke opplysninger som politiet trenger for å gå til aksjon mot et rusmiljø eller enkeltpersoner.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi