Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 18 år og ønsker meg lappen. Jeg er psykisk ustabil og går på piller. Har jeg noen sjangs til å kunne få lov til å ta den?

 

Spørsmål
hei!

jeg er 18 år og ønsker meg bil lappen. jeg er psykisk ustabil, men får piller for at jeg skal holde meg stabil. jeg får hjelp! innimellom så kan jeg være til fare for meg selv, men jeg ønsker ikke å skade andre, så jeg vil ikke være farlig i trafikken. men man vet aldri. derfor spør jeg deg om hvordan reglene er for dette med psykiske lidelser og bil-lappen? har jeg noen sjangs til å kunne få lov til å ta den? er jeg egna i trafikken? man skal visst ha med seg en lege-erklæring for å vise hvor bra eller dårlig helsa er før man kjører opp. der vil det selfølgelig stå om hvilke piller jeg går på og hvordan psyken min er, og da tror jeg ikke at kjøre læreren blir glad!!! jeg har de lidelsene livet ut, så den regelen om å være psykisk stabil i 3 eller 5 år gjelder lixom ikke for meg da.....!?!??! hviis jeg får lappen, kan jeg ha en ordning på at jeg gir fra meg lappen i dårlig perioder og får den tilbake når jeg har kommet over den turen ned i kjelleren?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Førerkortforskriftene sier at man ikke kan ha en "alvorlig sinnslidelse, vesentlig mental retardasjon eller personlighetsavvik som medfører nedsatt dømmekraft, impulskontroll eller adferdsforstyrrelser, som kan være farlige i trafikken".

I utgangspunktet er det altså brudd på førerkortforskriftenes helsekrav å gi førerkort til personer med en psykisk lidelse, men det kan gis dispensasjon hvis de er trafikkmessig forsvarlig. Tidligere var det f.eks. umulig for folk med ADHD å få førerkort, men i dag kan man få det dersom legen mener det er forsvarlig. Det vil da med andre ord være opp til legen din å vurdere din situasjon.

Jeg regner med at du har en lege du kjenner som du går til med faste mellomrom. Hvis du snakker med ham neste gang, vil nok han som kjenner ditt tilfelle godt kunne gi deg et tilfredsstillende svar.

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helsekrav
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helsekrav


Quiz: Hva vet du om økonomi?

Er samboere arvinger?