Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke godkjent vandel for å ta førerkort for bil og må avlegge urinprøver, kan jeg likevel øvelseskjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

God dag! Gutt 20 år her. Jeg har ikke gydlig vandel og må gå på 6mnd urinprøvekontrakt i samarbeid med polititet, for og ta lappen(bil). Det jeg lurer på er om jeg kan øvelseskjøre uten gyldig vandel? Hvis jeg ikke kan gjøre dette, kan jeg da øvelseskjøre når jeg er på urinprøvekontrakt (med negative prøver)? Fant ikke noe om dette på nett, tenkte jeg kunne spørre her. Jeg ønsker ikke og øvelseskjøre ulovlig pga dette, setter pris på svar. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik jeg forstår regelverket er det ikke et krav om godkjent vandel for å kunne øvelseskjøre. Det er imidlertid et krav om godkjent vandel for å få tatt avsluttende prøve (oppkjøring). For personer som søker om førerkort første gang sender Statens vegvesen forespørsel til politiet for å kontrollere at vandelen er godkjent. 

Ifølge regelverket må du være fylt 16 år og ha gjennomført trafikalt grunnkurs for å kunne øvelseskjøre, les mer om kravene til ledsager og kjøretøy her.

Jeg er usikker på hvilken praksis politiet har i forbindelse med pålegg om urinprøver og øvelseskjøring. Som sagt kan jeg ikke se at regelverket forbyr deg å øvelseskkjøre, men for å være helt sikker ville jeg kontaktet politiet og spurt om dette.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du gjennom for å få førerkort for bil

Frontspeil i bil (colourbox.com)

Alle som skal ta lappen, må gjennom fire trinn som skal bidra til å bringe deg fram mot førerprøven. Les mer om hvordan du får førerkort for bil her.

Les mer

Søk om førerkort på nett

Bil og Statens vegvesen (colourbox.com)

På selvbetjeningstjenesten "Din side" på vegvesen.no kan du blant annet søke om førerkort, utvidelse av førerkort og følge hvordan du ligger an med obligatorisk opplæring. Les mer om "din side" her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort