Hopp til hovedinnholdet

Kan man få marihuana som medisin?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Eg hadde ett lite spm. Eg har en arvelig sykdom som heter Nevrofibromatose (type 2) som eg har hatt siden eg var 12.. Den danner godartete svulster i sentralnervesystemet.. (rygg+hode) Har slitt veldig mye med vekst av svulster og både små og store operasjoner i mange år, helt til en dag der eg fikk høre att "grønt" kunne hjelpe.. så prøvde å røyke "grønt" ilag med en barndomvenn.. røykte over lengre tid og på de kontroll-timene og MR eg hadde på den tiden iforbindelse med sykdommen så var det veldig gode tilbakemeldinger.. både at veksten hadde stoppet og nåkken hadde krympet.. trodde først at det bare var tilfeldig.. men en dag sluttet eg å røyke så begynte svulstene å vokse og operasjonene sto i kø.. så begynte å røyke igjen... etter eg begynte påann igjen kom de positive resultatene tilbake.. Er det helt umulig å få *medisinsk-marihuana* på ett eller annet vis? lovelig såklart. Mvh Peter Pan, 24år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, det er en liten gruppe som man nå har åpent opp for kan få marihuana som medikament. Det er utrolig strengt hvem som skal få disse medisinene, og det er ikke sikkert at din diagnose er i den gruppen. Jeg skjønner at dette kan være viktig for deg hvis det slik at du slipper unna med mange operasjoner. 

Det er kun lege på sykehuset som er spesialist som kan søke om dette, og det er derfor noe du må snakke om med din faste lege på sykehuset som behandler deg.

Det er viktig å huske på at hvis du forteller at du bruker marihuana daglig så har du ikke lov til å ha førerkort. Legen er da pliktig til å ta fra deg førerkortet. Hvis du blir utsatt for et trafikkuhell og det blir tatt blodprøver av deg vil du også miste lappen, og kanskje får du ikke dekket utgiftene av forsikringsselskapet, hvis det viser seg at du har vært påvirket av ulovlige stoffer. Du vil også få en strengere fengselsstraff hvis det har skjedd noe dramatisk. Det er greit å ha i bakhodet at man ikke kjører bil hvis man røyker da det kan gi alvorlige konsekvenser for deg og de andre i trafikken.

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsekrav for å få førerkort

Førerkort (foto: ung.no)

Hvis du skal fornye eller søke om førerkort for første gang, må du fylle ut en egenerklæring. Noen har også en sykdom eller tilstand som krever en legeerklæring.

Les mer

Narkotikalovgivningen

RU§

All bruk, besittelse, omsetning og andre former for ulovlig omgang med narkotiske stoffer i Norge er ulovlig, dersom det ikke skjer etter foreskriving av lege. Norge er et av de landene i Europa som har de strengeste straffene for narkotika.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse