Hopp til hovedinnholdet

Idømt samfunsstraff- kan jeg reise til USA og hvor lenge skal dette anmerkes på politiattesten?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Mistet førerkortet da jeg var 18 pga høy fart. Ble dømt til 30 timers samfunnstjeneste. Det var ikke snakk om promillekjøring etc. Lurte av den grunn på om dette har påvirkning på om jeg kan reise på ferie til USA i 2-3 uker ? Og hvor lenge eventuelt blir dette hengende over skulderen min ? Har utført førstegangstjeneste hvor dette ikke hadde noe påvirkning og fikk sikkerhetsklarering..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I utgangspunktet kan det at man er idømt straff få betydning for om man får reise inn i USA eller ikke. Sannsynligvis vil det ikke bli noe problem for deg i dette tilfellet, men jeg vil anbefale deg å kontakte den amerikanske ambassaden i Oslo og forhøre deg. Du kan også lese den vedlagte artikkelen.

Utgangspunktet etter politiregisterloven § 40 er at samfunsstraff anmerkes på den ordinære politiattesten i tre år fra dommen ble avsagt. Hvor lenge det kan få konsekvenser for deg at du er idømt samfunsstraff for å ha kjørt for fort, avhenger blant annet av hva slags utdanning og jobb du velger. Noen yrker og utdanninger krever fremleggelse av politiattest, og det er litt forskjellig hva som skal anmerkes på disse. Jeg legger ved noen artikler om politiattest som du kan lese.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort