Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Skal ta billappen, strøket på oppkjøring 2 ganger. Hvordan få mindre nerver?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 18 år og skal ta billappen. Jeg har strøket på oppkjøring 2 ganger, noe som har gått veldig inn på meg og eg har hatt noen tøffe dager pga dette. Det har vert veldig kjipt. Jeg kjører fint når jeg lærekører og både mine foreldre og min kjørelærer ble sjokka da eg strøk den andre gangen. Men det som er er at nervene mine tar over hele kroppen min og stress og nervøsitet ødelegger. Vet du om noe eg kan gjøre for få mindre nerver? evnt noe medisin jeg kan ta? Hilsen fortvilet jente som snart skal kjøre opp på nytt....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det var trist å lese at du strøk på billappen. 
Det er noen som blir veldig nervøse før og under oppkjøringen. Det finnes ikke noe medisin du kan ta. De medisinene som virker beroligende, kan man ikke ta når man skal kjøre bil. 
Før neste oppkjøring kan du arbeide med hvordan du tenker om oppkjøringen. I stedet for å bekymre deg for at du kan bli veldig nervøs, kan du fokusere på det at du faktisk kan kjøre bil! Hvis du ikke hadde kunnet kjøre, hadde du ikke fått kjøre opp til billappen. Prøv å se for deg forskjellige scenarioer du kan komme opp i når du kjører. Øv mentalt. Dette kan du også øve på når du øvelseskjører, og jeg anbefaler at du øvelseskjører så mye som mulig fram til oppkjøringen. Pusting er også veldig viktig for å holde nervene i sjakk. Pust helt ned i magen og senk skuldrene. Før oppkjøringen må du prøve å sove godt og du må ha spist, sånn at du har mest mulig energi. 
Hva er det verste som kan skje? At du stryker? Ja vel. Da er det bare å kjøre opp på nytt!
For å minske presset for deg selv, kan du la være å fortelle andre at du skal kjøre opp på nytt. Hvis noen spør, kan du si at du har utsatt det for å få tid til å øvelseskjøre mer. 
Stol på deg selv!

Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du bør vite om praktisk førerprøve (oppkjøring)

Veiskilt (foto: Endre Hesthagen)

Gruer du deg til oppkjøringa? Husk at all oppkjøring til førerkort gjennomføres etter noen generelle regler, uansett hva slags kjøretøy du kjører opp til. Les mer og gjør deg klar!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort