Hopp til hovedinnholdet

Kan man øvelseskjøre hvis man har mistet førerkortet ved sykdom ?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir 18år i november, og prøver å lærekøyre så mye jeg kan. Mamma er ikke særlig glad i å lærekjøre, men pappa liker det. Men pappa fikk epilepsi i 2014. Han hadde to anfall og mistet derfor sertifikatet i et år. Når et halvt år var gått, fikk han enda et anfall og det gikk enda et år før han fikk det igjen. Jeg lurer derfor på, siden den som er ledsager må hatt lappen sammenhengende i fem år, om han kan lærekjøre med meg? Evt høre med politiet og skaffe særskilt grunnlag til lærekjøring? Han har jo hatt lappen siden han var 18, altså i 35år før han mistet det pga epilepsi, og er ingenting ulovlig eller straffbare handlinger som er gjort slik ar han mistet sertifikatet..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kravet for å kunne øvelseskjøre med noen er at de har hatt førerkortet i den klassen de siste 5 år sammenhengende. Det betyr at han må ha hatt førerkortet de siste fem år etter at han mistet det.

Siden det dreier seg om epilepsi og anfallene har vært av nylig karakter har han vel kanskje også fått et begrenset antall år på førerkortet ?

For å kunne få en slik tillatelse bør dere snakke med behandlende lege og sende en eventuell godkjennelse av legen sammen med en søknad til politiet, men dette blir opp til både politiet å godkjenne.

Ta kontakt med politiet på telefon 02800 og hør hvordan dere går frem og om det er noen mulighet for å få en slik godkjennelse.

Hilsen Statens vegvesen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å ta lappen?

Oppkjøringstime (colourbox.com)

Hva koster det å ta førerkortet? Hva må du betale for, og hvor mye må du regne med å punge ut med til sammen?

Les mer

Øvelseskjøring for personbil (klasse B)

Øvelseskjøring (colourbox.com)

Den som har gjennomført trinn 1 (trafikalt grunnkurs) har lov å øvelseskjøre. Aldersgrensen for å ta kurset er 15 år, men for å øvelseskjøre i klasse B må du være 16 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort