Hopp til hovedinnholdet

Har jeg lov til å kjøre traktor med henger med førerkort kl. B?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 27 år som er lærling i vei og anleggsfaget. Min arbeidsgiver har leid meg ut til et annet firma f.o.m i morgen som traktorsjåfør med henger. Problemet er at jeg aldri i livet mitt har kjørt traktor. Og jeg har heller ikke førerkort på det. Har han lov til det og har jeg lov til å kjøre traktor? Ps: Har førerkort klasse B

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi anbefaler deg å ta kontakt med Statens Vegvesen for å finne ut hvilken førerkortkrav som stilles for å kjøre traktor med henger.

Uansett hvilket svar du får fra Statens Vegvesen stiller Arbeidstilsynet følgende krav før du får lov til å kjøre traktor: din arbeidsgiver skal sørge for at du får dokumentert og utstyrsspesifikk sikkerhetsopplæring før du kan kjøre traktor med henger.

Dokumentert sikkerhetsopplæring

Arbeidsgiver skal sørge for at du får praktisk og teoretisk opplæring før du kan bruke farlig arbeidsutstyr. Se forskrift om utførelse av arbeid § 10-1. Denne opplæringen kan gis av arbeidsgiver selv eller andre som er kompetent til det. Forskriftens § 10-2 lister opp hva denne opplæringen skal inneholde.

Utstyrsspesifikk opplæring

Det finnes ulike merker og modeller traktorer og tilleggsutstyr. Arbeidsgiver skal derfor sikre seg at du får opplæring på den spesifikke modellen du skal bruke. Se forskriftens § 10-4.


Får du begge disse typer opplæring bedriftsinternt, skal arbeidsgiver skriftlig dokumentere dette. Dokumentasjonen kan være en enkel, signert bekreftelse på at opplæringen er gitt, dato for opplæringen og hva den omfattet. Er opplæring gitt av ekstern kursarrangør må dette dokumenteres med kursbevis eller annen skriftlig bekreftelse med dato for opplæringen og hva den omfattet.

I tillegg til ovennevnte lovkrav, har bransjen laget retningslinjer for hvordan opplæring bør utformes. Se Norsk Organisasjon for sikkerhetskompetanse (NOORSI) sine nettsider.

 

Relevante lenker:

Forskrift om utførelse av arbeid: 
www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/forskrift-om-utforelse-av-arbeid/3/

Vår temaside om opplæring: 
www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/opplaring/

NOORSIs retningslinjer for dokumentert opplæring: 
www.dokumentert.no/
Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort