Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli læring som yrkesjåfør om jeg har hatt epilepsi?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, kan man få seg en lærlingplass i buss hvis man har hatt epilepsi? fordi jeg vil kjøre buss det er det eneste vil og kan bli det jeg går. kan jeg også bli yrkesjåfør når man har hatt epilepsi? jeg syns ting er vanskelig når man ikke vet hva man skal gjøre videre fordi nå går jeg vg1 og skal begynne på vg2 til høsten og da har jeg jo da transport og logistikk jeg har tenkt mye på, men problemet er at jeg har hatt epilepsi før jeg sluttet med medisin 1 november 2015 og jeg leste at jeg må vente i 10 år for kunne bli yrkesjåfør, men jeg lurer jo på om kan bli det uten å vente i 10 år. fordi jeg må jo ha lærlingplass etter vg2. jeg føler ikke så bra. jeg har til og med snakket med rådgiver på skolen , men det funket ikke så derfor lurte jeg på om dere hadde en del tips om dette. for jeg har søknadfrist 1 februar og det er jo ikke så veldig lenge til da. vær så snill hjelp meg. jeg trenger virkelig hjelp om dette. jeg vil ikke gå på nav senere i livet mitt. så jeg håper dere kan hjelpe

Besvart 24.01.2019 11:36
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål.

 

Forstår at du synes dette er vanskelig, heldigvis finnes det noen å snakke med og alternative yrker. 

Det stemmer at det er strenge krav for å få førerkortet for yrkesjåfører med epilepsi. For førerkort gruppe 2 og 3 (lastebil, minibuss, buss, drosje og utrykningskjøretøy) er det strengere krav ved epilepsi: Anfall må ikke ha forekommet, og medisiner som forebygger anfall skal ikke ha vært i bruk eller ansett nødvendig, de siste 10 årene. 

Ta kontakt med opplæringskontoret der du bor for å funne ut om de kan gjøre et unntak for deg! 

Er det slik at du går på service og samferdsel? Kanskje det er andre ting du kan gjøre innen det fagfeltet? 

Jeg forstår godt at du synes det er vanskelig å vite hva du skal gjøre nå og jeg tror det vil være bra å snakke med noen om det. Siden det ikke funket så bra å snakke med rådgiveren på skolen din, vil jeg anbefale å ta kontakt med karrieresenteret i fylket ditt. Trykk på linken, så finner du det som er nærmest deg (om du bor i Oslo kan du stikke innom UngInfo). 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort