Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg miste førerkortet hvis jeg sitter på med en som ikke har lappen?

Annet 16 år
 

Spørsmål

hei! jeg har førerkort på lett mc (A1). hvis jeg hadde sittet på i en bil med en som ikke hadde hatt førerkort på bil, kunne jeg ha fått noen straff? kunne jeg ha mistet A1 førerkortet mitt?

Besvart 11.09.2019 19:43
 

Svar
Hei

Du spør om det er straffbart å sitte på med noen du vet ikke har lappen.

I utgangspunktet er det den som kjører uten sertifikat som blir straffet ved en kontroll. Det følger av vegtrafikkloven § 24 at den som fører bilen skal ha gyldig førerkort. Det følger av vegtrafikkloven § 31 at ved å bryte den bestemmelsen, kan sjåføren bli straffet med bot eller fengselsstraff. Mest sannsynlig vil vedkommende også få en utsettelse av retten til å ta førerprøven.

Du som passasjer vil ikke bli straffet, og du vil heller ikke miste førerkortet ditt. Imidlertid kan du risikere å ikke få forsikringspenger dersom dere er involvert i en ulykke. Dette fordi forsikringen på bilen ikke gjelder når den brukes av en person uten førerkort og fordi du selv kan sies å ha et medvirkningsansvar i ulykken.

Jeg vil på det sterkeste fraråde deg å sitte på med noen uten førerkort. Førerkort er noe du får etter at du har vært gjennom tilstrekkelig øvelse og prøver, og det er ikke gitt at en person som ikke har tilstrekkelig erfaring vil føre bilen på en god og forsiktig måte. Det kan ha store konsekvenser dersom dere er utsatt for en ulykke. Både av økonomisk art, men også av rent fysisk art. Dere kan også risikere å skade andre sjåfører og fotgjengere.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket, og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer

Mista eller fratatt lappen?

Fart

Har du blitt fratatt førerkortet? Her får du en oversikt over hva som er gangen videre nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort