Hopp til hovedinnholdet

Trafikkulykke hvor fører ikke har sertifikat

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, hva skjer om man havner i bilulykke og er passasjer, og fører ikke har gyldig sertifikat? Og alle i bilen er under 18 år?

Besvart 24.09.2019 09:21
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. 

Hvis du er passasjer i en bilulykke så vil du få status som vitne i en straffesak. Du vil ikke bli straffet, men du risikerer at du ikke får utbetalt erstatning. Både fordi forsikringen på bilen ikke gjelder når den brukes av en person uten sertifikat og fordi du selv kan sies å ha et medvirkningsansvar i ulykken.

Det du beskriver er mange risikofaktorer. Det vil si at det er flere ungdommer under 18 år. Ingen har førerkort og det blir kjørt bil som fører til trafikkulykke. Politiets sin erfaring er at det kan bli veldig stygt og få enorme konsekvenser for alle i bilen, familie, venner og det kan få store konsekvenser dersom trafikkulykken involverer andre parter. Det kan bli store skader og i verste fall død. 

Forsikringsselskapene kan også søkes regress (tilbakebetaling) av forsikringssummen hos føreren av bilen. Dette kan gjøre at man blir sittende igjen med milliongjeld resten av livet.

Håper du tar gode valg for deg selv og ikke setter deg selv eller andre i en slik situasjon som du beskriver. 

 

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører bil uten å ha lappen

Trafikk i Oslo (foto: ung.no)

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket, og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort