Hopp til hovedinnholdet

Hvor utbredt er rasisme i Norge?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hvor utbredt er rasisme i Norge?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei,

Det er vanskelig å svare på hvor utbredt rasisme er. Det finnes ikke noen tall på hvor mange personer i Norge som er rasistiske. Det er også veldig vanskelig å finne ut, spesielt fordi veldig få personer er rasistiske hele tiden og mot alle.

Rasistiske uttalelser og ytringer er relativt utbredt. Å si noe rasistisk betyr ikke alltid at personen egentlig er rasist, de kan ha sagt noe som er lite gjennomtenkt eller noe de har hørt fra andre, uten å mene og være rasistisk.

Selv om det heldigvis er mindre rasisme i Norge enn i mange andre land opplever vi at en del mennesker kan ha rasistiske holdninger om noen personer eller grupper, og uttrykker dette enten ved å si negative ting, skrive stygge ting på for eksempel Facebook, og en sjelden gang med å bruke vold.

Vi har noen undersøkelser og indikasjoner på rasistiske holdninger i Norge. Noe du kan se nærmere på er Holocaustsenterets undersøkelse fra 2012. Et av spørsmålene der var om de ville mislike det om en minoritet ble giftet inn i familien. 64 % svarte at de ville mislike det litt eller mye hvis det var romfolk, 66 % ville mislike det hvis det var en muslim og 33 % hvis en jøde ble giftet inn i familien. Dette er veldig høye tall. Rapporten kan du finne her:www.hlsenteret.no/publikasjoner/antisemittisme-i-norge

En annen undersøkelse viser at det er 25 % mindre sjanse å bli kalt inn på jobbintervju hvis du har et utenlandsk navn. Det vil si at over 200 arbeidsgivere ikke valgte inn « Saera Rashid», men valgte «Ida Johannessen» selv om de hadde like bra CVer. Vi vet også at det er vanskeligere å komme inn på utesteder hvis du ser utenlandsk ut. I en undersøkelse Antirasistisk Senter gjorde ble guttene med en annen etnisitet nektet inngang på fire av fem utesteder der de etnisk norske guttene slapp inn. 

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme