Hopp til hovedinnholdet

Hva er rasisme og kan det gå begge veier?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting vi diskuterer mye i klassen. Mange mener at det ikke er rasistisk å si "hviting" og at vi "hvitinger" kan være rasistiske. Men ikke de mørkhudete kan være rasistiske mot oss. Er det riktig? Er det slik at det å si "hviting" ikke et rasistisk. Blir ikke det veldig urettferdig? Noen mener at det er bare de mørkhudete som kan kalle seg selv "neger" eller "nigger" og at vi "andre" ikke kan. Hva er rasisme og kan det gå begge veier?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi regner rasisme som rettferdiggjøring av usaklig forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper på grunnlag av etnisitet, nasjonalitet, religiøs, geografisk eller kulturell bakgrunn. Rasistisk ytringer regnes inn under straffelovens §135a, og regnes som straffbare hvis de er diskriminerende eller hatefulle. Det vil si at det ikke har noe å si hvilken etnisitet eller bakgrunn den som ytrer seg har (rasisme er rasisme, det går ikke èn vei). Man må alltid se i hvilken kontekst rasistisk ytringer har blitt fremsatt. Dessuten har det også mye å si hvordan ordene blir oppfattet av mottaker og omgivelser. "Hviting" vil ikke være spesielt rasistisk å si, i motsetning til "neger" som har en historisk ramme som man ikke kan se bort fra. 


Når det kommer til hvorvidt noen har lov til å bruke ordet "neger" mens andre ikke har det er det en helt annen diskusjon. Mottakeren er den som må få lov til å definere om hvordan ordet skal forstås, ikke avsenderen. Det vil si at hvis man bruker et ord om seg selv er det liten sannsynlighet for at man finner det diskriminerende eller hatefullt. Det blir ofte noe helt annet når andre bruker det samme ordet om en selv. Når det er sagt er mange av den oppfatning at dette er ord som ikke har noen plass i et moderne språk samme hvem som sier dem.

Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering