Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker virkelig å bli advokat

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ett lite problem: Jeg ønsker virkelig å bli advokat, jeg har vurdert å vurdere hva jeg skal bli når jeg blir stor fordi jeg ikke vil være usikker når den tiden kommer. Jeg har blitt fortalt siden jeg var 5 at jeg var en flink advokat/forsvarer. For jeg forsvarte alltid en person og den personen "vant" uenigheten med den andre personen. Uansett snakket jeg med den personen jeg stoler mest på, tanta mi. vi satt oss ned og jeg fortalte henne at jeg ønsket å bli advokat (siden det bare er 1 år til, blir 17) hun sa at siden jeg er fra utlandet, og utsendet mitt ikke er "nordisk" nokk, var hun redd ikke mange klienter ville valgt meg. Hun sa at de fleste velger nordmenn, med norske foreldre. Foreldrene mine er utlandske, derfor har jeg et utelandskt fjes. Men er født i Norge. Jeg tenker mye på dette og har gitt opp all håp til å bli det. Jeg er veldig lei meg, siden nå er jeg usikker, har vært rundt alle utdanninger på utdanning.no men finner ingen, som imponerer meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er ikke helt enig med tanten din i at det ikke er mulig for deg å bli en god advokat som får oppdrag. Det er veldig mange som ville valgt helt uavhengig av hvor advokaten kom fra. Tenk også hvor mange med annen etnisk bakgrunn som bor i Norge, og som sikkert kunne ha et helt annet blikk på advokatens bakgrunn. I mange tilfeller er det også en stor fordel. 

For å kunne søke opptak til master i rettsvitenskap (jusstudiet), og senere bli advokat, må du ha generell studiekompetanse fra videregående. 

 

Du oppnår generell studiekompetanse på videregående hvis du går et av de studieforberedende utdanningsprogrammene: 

  • Studiespesialisering (med eller uten formgiving)
  • Idrettsfag
  • Musikk, dans og drama
  • Medier og kommunikasjon (studieforberedende retning)
  • Naturbruk (studieforberedende retning)
  • Vg1 og Vg2 i et yrkesfaglig utdanningsprogram + Påbygging til generell studiekompetanse i Vg3

Utdanningen til å bli jurist og senere advokat tilbys ved ulike universitet i Norge. Les mer om veien fram til å bli jurist og advokat ved å trykke på lenkene. 

Samordna opptak sine nettsider ser du hvilke læresteder som tilbyr master i rettsvitenskap (de studiene der det står "integrert 5-årig studium"). Hvor gode karakterer/poengsum man må ha for å komme inn, vil variere fra år til år. Dette er nemlig helt avhengig av hvor mange som søker og hvor gode karakterer/poengsum disse søkerne har fra videregående i forhold til deg. Fjorårets poenggrenser kan imidlertid gi en pekepinn på nivået, og disse ser du på linken. I artiklene under dette svaret finner du informasjon om hvordan karakterene dine omregnes til poeng når du søker høyere utdanning.

Når du har fullført masterstudiet i rettsvitenskap så er du ferdig utdannet jurist. Noen jurister velger å bli advokater eller dommere, mens andre jobber i forsikringsselskaper, næringslivet, offentlig forvaltning, interesseorganisasjoner og liknende.

For å bli advokat, kreves et obligatorisk advokatkurs, samt minst 2 års relevant juridisk praksis. Les mer om advokatyrket og hva som kreves på utdanning.no.

 

Håper dette kan være til litt hjelp på veien! Husk at rådgiveren på skolen din kan bidra dersom du er usikker på noe under veis.

 

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme