Hopp til hovedinnholdet

jeg liker Hitler, partiet og uniformene for en grunn

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er for en grunn blitt meget opptatt av Nazismen over de siste årene, jeg er ikke enig med Nazistene sin politikk om Jøder eller raser, men liker bare Hitler, partiet og uniformene for en grunn. Dette startet for et par år siden når jeg begynte og lese om krigen. Jeg var først intressert i de Allierte, men det ble etterhvert kjedelig, så jeg leste om akses-maktene. Jeg ble fascinert av Tysk krig føring og soldatene, og har lest flere bøker om dem. Jeg vet at det er flere i nær miljøet mitt som er Nazister, men jeg vil ikke at noen skal vite, ikke foreldre eller venner. Jeg tror den ene vennen min vet om det, etter vi kom i en diskusjon, og han kalte meg Nazi flere ganger. Jeg er ikke Ariansk (Vet ikke hvordan man skriver det på Norsk) slekt, og ingen i familien min er. På sosiale medier har jeg i hemmelighet vært medlem av små grupper som ''SA'' og ''3rd Reich!''. Jeg er en helt normal gutt på 14 år som vil ta avstand fra Nazismen og alle deres meninger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er spennende å lese historie fra andre verdenskrig, og absolutt ikke noe i veien for å være interessert i dette. Det er fint å lese avklaringen din om at du ikke er enig i nazismens idealer om raseoverlegenhet og jøder, men når du skriver at du "liker Hitler, partiet og uniformene for en grunn", kan det være at noen kan lure på hva du egentlig mener. På samme måte som medlemskap i gruppene du nevner i sosiale medier kan gjøre folk usikre og skeptiske. 

Vi på Antirasistisk Senter tar sterk avstand fra nazismen som ideologi og det den står for. Nazismen er veldig rasistisk og ønsker å utrydde andre folkegrupper. Ca 6 millioner mennesker ble drept under andre verdenskrig, i tillegg til 400.000 romfolk. Det ikke så mange vet er at nazistene også forsøkte å utrydde homofile og funksjonshemmede også, og til sammen drepte de mellom 9.000.000 og 11.000.000 mennesker, inkludert kvinner og barn.

Veldig mange mennesker mistet hele familien sin under nazismen. De fleste vil reagere negativt hvis du sier du liker Hitler og nazismen, og de fleste vil synes det er veldig upassende. Hvis du ikke er enig i nazismen og ikke vil kalles nazi foreslår jeg at du forklarer at det er historien du er interessert i, når du får mulighet. Du burde også foreslå for vennene dine at dere bytter navn på gruppene i sosiale medier.

Hvis vennene dine virkelig utgjør et nazistisk miljø, er det kanskje noe du bør snakke med en lærer eller en voksenperson du stoler på om. Å bli knyttet til nazisme kan i verste fall gjøre det vanskelig å få jobb eller lignende på sikt.

 

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred