Hopp til hovedinnholdet

Folk snakker veldig dårlig om landet mitt, og religionen

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 17-åring jente som går på VG1. Jeg er en muslim, og har respekt til alle religioner, tenker osv. Jeg venter samme fra folk, men det går ikke. Folk snakker veldig dårlig om landet mitt, og religionen min bare fra nyheter som de ser fra tv, og ikke mer. Det gjør meg veldig sint og trist, men når jeg svarer de sier "hvorfor blir du sint?" mamma sier, jeg trenger ikke si noe. Så de har ytringsfrihet, men det har jeg ikke? Er det rettferdig? Hvordan folk som har ikke respekt for meg, venter respekt fra meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det er ikke noe hyggelig å lese at du opplever at folk snakker dårlig om religionen eller hjemlandet ditt. Religionsfrihet og frihet fra å bli diskriminert på grunn av ens religion er viktige menneskerettigheter, og Barnekonvensjonens artikkel 14 fastslår at land skal respektere barns og unges rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet.

Samtidig henger dette nært sammen med andre rettigheter, for eksempel ytringsfrihet, som du også skriver. Hvor grensen går mellom disse rettighetene har vært en stor debatt de siste årene, og det er vanskelig å gi noen fasit. Det som er viktig å huske på er at selv om det er mye man har lov til å si, så betyr ikke det at vi må si det. Det er også viktig å huske på at en del ting man har lov til å si, kan oppleves sårende av andre.

Det er lett å bli sint, men har du forsøkt å forklare de som snakker sånn at du faktisk blir såret av det de sier? Neste gang du opplever noe lignende, prøv å forklare hvordan det oppleves. Heldigvis ønsker de fleste å unngå å såre andre.

Du kan lese mer om retten til religionsfrihet i artikkelen jeg legger ved under svaret.

 

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme