Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så redd for å oppføre meg som rasist at jeg blir for snill

Jente 15 år
 

Spørsmål

Eg er absolutt ikke rasist Det er i hvert fall det eg tror og håper at eg ikke er Eg oppfører meg ikke på noen som helst måte noe dårligere mot mennesker som ikke har samme etnisitet, religion eller hudfarge som meg Men eg tenker mye på rasisme Eg er hvit, og på grunn av menneskers grusomme handlinger tidligere i historien og nå, så er eg hele tida redd for å være rasistisk siden det virke som at flere hvite er det Hvite mennesker ble jo behandla mye bedre i Amerika, enn mennesker som tilfeldigvis har en annen type hudfarge vet ikke om det var andre land også Det finnes så mange flere hendelser der mennesker med mørkere hud blir krenket Eg er redd for å oppføre meg dårlig eller tenke dumt som mange andre har og gjør På grunn av alt det så blir eg i blant litt overdrevent snill mot mennesker med som sagt ikke den samme hudfargen Jeg hater alt sånt overfladisk dritt og terrible mennesker som ikke klarer å se lenger enn fram til nesa Er det noe galt med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei,

Takk for at du tar kontakt med Ung.no.

Ut fra hva du skriver høres det ikke ut som om det er noe galt med deg. Det er bra at du reflekterer over hvordan mennesker blir behandlet. Og du har helt rett i at det opp gjennom historien har vært mange grusomme og rasistiske handlinger. Fortsatt er det sånn den dag i dag at i store deler av verden behandles mange dårligere på grunn av etnisk tilhørighet, utseende, religion etc. Det skjer også i Norge. Det er vanskelig å behandle alle mennesker likt, og det er jo heller ikke ønskelig. Det som er ønskelig er at man handler rettferdig og ikke behandler folk ut fra hvilke fordommer man har eller ut fra hva slags etnisk eller kulturell tilhørighet man har. Det betyr også å ikke behandle folk bedre eller verre enn man burde. Det at du er så reflektert over dette gjør at du sannsynligvis kommer til å gjøre mye riktig. Det er jo også en modningssak; det blir lettere og lettere å behandle folk rettferdig jo mer man prøver å gjøre det. Det gjelder også det å reagere når man ser at andre oppfører seg dårlig.

Håper dette var til hjelp. Lykke til videre!

Vennlig hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme