Hopp til hovedinnholdet

Blir såra av å bli kalt rasist.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Flere har sagt at jeg er rasist og det sårer meg. Alt jeg har sagt er at de forbanna lykkejegere kan dra tilbake til Krydderland. Jeg ser ikke på dette som rasistisk, bare som min egen politiske overbevisning. Jeg føler meg diskriminert nå. Noen på skolen mobber meg også fordi jeg støtter Listhaug. Jeg er også personlig kristen. Når jeg prater om mitt syn på homofili, og sier at homofile havner i helvete, kaller de meg stygge ting og sier at jeg er syk i hodet. Det sårer meg at andre gjør narr av min religiøse tro. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 29.10.2018 10:14
 

Svar

Hei,

Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Det kan være sårende å bli kalt rasist hvis man ikke er det. Hvis man er rasist bør man tåle det. Det kan også være sårende å bli kalt forbanna lykkejeger og bli bedt om å dra tilbake til "Krydderland". Det vil for øvrig betegnes av mange som en rasistisk uttalelse. Vær også klar over at rasistiske og homofobe uttalelser ikke regnes som politisk  eller religiøs overbevisning.

Hvis du for eksempel mener at Norge har en dårlig innvandringspolitikk derimot, så regnes det som en politisk overbevisning. Det samme gjelder å støtte Listhaug. Og tro på at det finnes et helvete kan regnes som en religiøs overbevisning. Det du også bør være klar over er at vi har et lovverk for å beskytte folk mot hatefulle ytringer. Det kan du lese mer om her.

Lykke til!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme