Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med at faren min er systematisk rasist. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med at faren min er en systematisk rasist. Han kommer med jevne spydigheter om at flyktninger bare kommer for å bruke opp pengene våre og voldta hvite jenter.. Det er også ganske tydelig i måten han behandler andre på. I sommer for eksempel, var vi på vei hjem fra et arrangement og bussen var forsinket, og der var det en enlig norsk mamma med et barn i barnevogn, veldig pen jente, og faren min tilbød henne skyss hjem. Nå i vinter var det et annet eksempel, vi var på vei hjem fra hytta, og vi møtte en afrikansk mamma med 3 barn som sto og frøs ute, fordi bilen deres hadde brutt sammen, faren min har flere automatiske, højteknologiske verktøj til å gjenoppstarte blier, men nektet blankt å la meg låne dem, da jeg insisterte begynte han å kjefte på meg og nektet å kjøpe mat til oss resten av turen. Altså midt om sommeren, når det er fint vær, gir han frivilig en norsk jente skyss hjem, som ikke hadde bedt om det, men når svarte mennesker fryser, så nekter han å hjelpe......

Besvart 01.02.2019 17:15
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Dette hørtes ikke noe greit ut.

Det som er så dumt og kan oppleves svært frustrerende til tider er at det er veldig vanskelig å endre andre. Dersom den andre (i dette tilfellet din far) ikke ønsker å endre seg så er det ikke så mye å få gjort med det. Jeg forstår det slik at du ikke deler hans syn og at dette er veldig slitsomt for deg. Det eneste som er mulig å forsøke er å fortelle han hvordan du opplever dette å si hva det gjør med deg. Ved å forklare fra ditt standpunkt hva det gjør med deg kan du forsøke å påvirke han indirekte ved at han tenker over hvordan hans holdninger og utførelse av dem påvirker dem rundt. Bortsett fra dette er det dessverre ikke så mye å gjøre tenker jeg annet enn at du kan snakke med noen om hvordan du selv skal forholde deg til dette dersom du synes at det er tungt og vanskelig. Du kan for eksempel ta en en prat med helsesykepleier på skolen din. De som jobber som helsesykepleier (tidligere "helsesøster") er flinke til og vant til å snakke med ungdom om alt mulig. Kanskje kan du få noen gode råd til hvordan å forholde deg til dette med faren din og hvordan du eventuelt kan ta det opp med han. 

Jeg legger ved flere relevante artikler til deg som du kan lese!

Ønsker deg masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

- Foreldrene mine er rasistiske

Armene i kors (colourbox.com)

Har foreldrene dine et annet syn på rasisme enn deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme