Hopp til hovedinnholdet

Er n-ordet et skjellsord?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en venn (han er også 16) som sier ikke oppfatter neger som et skjellsord. Han mener at han burde få si det til hvem som helst hvis han vil. Han kommer ofte med rasistiske utsagn som plager meg. Er det greit å si neger til svarte mennesker?

Besvart 11.03.2019 11:02
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er ikke greit når venner sier ting som tyder på at de har et menneskesyn som ikke er helt greit. Først og fremst er det viktig at vi reagerer og sier fra når noen vi liker og er glad i sier ting som plager oss.

De fleste av oss reagerer når vi blir kalt noe vi ikke liker å bli kalt. Det gjelder uansett hvilken hudfarge man har. N-ordet har så mange negative assosiasjoner at det virkelig ikke er noen grunn til å bruke ordet i det hele tatt. For å si det veldig enkelt så finnes det heller ikke noe «n-word pass».

Hvordan vi bruker språket betyr noe. For eksempel begynner ikke utryddelse av folk med at man dreper dem, det begynner som oftest med at man dehumaniserer folkegrupper ved å kalle dem nedverdigende ting. Det er også et spørsmål om hvorfor man har behov for å bruke ordet. Stort sett alle som bruker n-ordet i 2019 gjør det for å provosere. Det finnes så mange andre ord som er mye mer dekkende, og som ikke har samme negative historie.

N-ordet har en svært lang og lite positiv historie. Det er et uttrykk som er knyttet til undertrykkelse, folkemord og tortur. Også i Norge har ordet blitt likestilt med ordet slave, og ikke med ord som mørk, svart eller afrikaner. Dette ser vi blant annet gjennom uttrykk som "negerarbeid". Hvis man av en eller annen grunn har behov for å beskrive noen, finnes det langt mer dekkende ord enn dette.

Mange som kommer med rasistiske eller fordomsfulle kommentarer eller vitser gjør det av mangel på kunnskap. Mange vitser og tuller uten å tenke på hva det de sier egentlig betyr, uten å kjenne til den historiske bakgrunnen for ordene eller begrepene de bruker, eller at det oppleves sårende. Det er selvfølgelig ingen unnskyldning, men det åpner for at det går an å forklare dem hvorfor det er galt. Kanskje det også gjelder vennen din?

Det kan kanskje også være greit å være klar over at vi har en lovgivning som skal forhindre hatprat og hatkriminalitet. Strafferammen for å uttrykke noe som blir regnet som hatefull ytring er inntil tre års fengsel. Hittil er det ingen som er dømt til lovens strengeste straff for hatytringer, men det er flere som har fått bøter. Hva som hører innunder straffelovens bestemmelser om hatefulle ytringer og diskriminering kan du blant annet lese på lovdata.no om straffelovens §§ 185 og 186. Du kan også lese om dommer som har falt her, her og her.

Hvis du vil lese mer om hvorfor man ikke bør bruke visse ord kan du lese på skolenettsiden aldrimer22juli.no eller på fordommer.no.

Håper vennen din slutter å komme med rasistiske utsagn. Lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme