Hopp til hovedinnholdet

kan jeg anmelde noen for å være rasist?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, kan man anmelde bussjåfør for å være rasist? altså jeg betalte med 50 lapp i dag, da jeg skulle ta bussen. og han ga meg 23 kr tilbake. jeg la ikke merke til det men etter en stund så så eg på billett, og det stod at jeg hadde betalt voksen billett. jeg gikk bort til sjåføren og spurte om hvorfor jeg hadde betalt voksen billett?? og han svarte jeg vet ikke hvor gammel du er. og jeg svarte. jeg er 15 år,jeg ser ikke voksen ut. og han kjeftet på meg og sa fordi du er MØRK i huden så jeg vet ikke hvor gammel du er. kan jeg anmelde det??? det bør ikke være sånn altså. sykt skuffende at en mann på 50 årene skal ha sånn hat mot andre rase.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Jeg forstår at dette kunne virke ubehagelig, og du kan evt velge å anmelde vedkommende for æreskrenkelse etter straffeloven § 246. Du kan ikke anmelde han for å være rasist.

 

Når det er sagt, så er det også slik at når man begynner å nærme seg alderen for voksenpris, må personen legitimere at man er den alderen man sier man er. Dersom sjåføren er i tvil, så kan han ta betalt for fullpris. Ettersom du snart er for gammel for barnebillett, og det kan være vanskelig for sjåfører å avgjøre hvor gammel ungdommer er, er du nødt til å si at du skal ha barnebillett.


Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme