Hopp til hovedinnholdet

Skadeverk, medvirkning, må foreldre informeres

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. jeg og 5 andre var beruset, og tre av disse begynnte å slå sunn skilt og blinklamper på et anleggs område. Vi får ikke tak i de som har gjort det og de andre trur at jeg også har gjort noe. jeg lurer på om jeg kan bli straffet for noe jeg ikke har gjort, og om foreldre må informeres...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er klart at foreldrene dine må informeres. Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med dem med det samme og forklare hva som har skjedd. De vil kunne gi deg gode råd og støtte på veien om hvordan du skal forholde deg. De vil kunne hjelpe deg med å snakke med dem som tror at du også har knust og ødelagt ting på området deres. De vil også kunne være til hjelp for deg hvis politiet blir involvert.

Dersom saken blir anmeldt og du må forklare deg for politiet, vil jeg anbefale deg å være helt ærlig og fortelle hva som skjedde. Da har de muligheten til å gjøre jobben sin grundig og godt nok.

Dersom politiet blir involvert, og finner at du ikke har bidratt til skadene som har blitt gjort på anleggsområdet, vil du slippe straff. I Norge skal man ikke straffes for handlinger man ikke har begått. Men; man kan straffes for å ha vært med på noe som har ført til noe straffbart. Dette kalles for medvirkning. Du kan godt lese litt mer om dette i linken jeg har lagt med under.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Knuser ruter

Knust vindu (colourbox.com)

En lærer så at jeg kastet stein mot vinduene på skolen. Et par av dem knuste og han sa jeg ville bli anmeldt. Hva skjer nå?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet