Hopp til hovedinnholdet

Ble tatt for å kjøre for fort i Sverige

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ble tatt med en fart på 144 i 110 sone i Sverige. Førerkortet har jeg mistet og den skal sendes til Norge, jeg har godtatt et forelegg på stedet. Politimannen mente i Sverige mister mann førekortet i 2 mnd. Jeg lurer på hvor lenge jeg kommer til å miste den i Norge? Jeg har fått lov til p kjøre 48 timer. Samme kveld var jeg nødt til å flytte bilen på parkeringsplassen og bør stoppet igjen med en promille på 0,8. Er dette noe svensk politi kommer til å rapportere til Norge til tross for at jeg godtok er forelegg på steder? Jeg angrer veldig :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Svensk politi kommer til å rapportere dette videre til norsk politi som vil ta saken videre.

Vegtrafikkloven § 33 inneholder regler om tap av retten til å føre førerkortpliktig motorvogn. Både brudd på fartsgrensen og fyllekjøring kan føre til tap av retten til å kjøre bil og andre typer motorvogn. 

I vegtrafikkloven § 33 står det at "Politimesteren eller den han gir myndighet kan treffe vedtak om å frata noen retten til å føre førerkortpliktig motorvogn, dersom rettighetshaveren i løpet av de siste 6 måneder er ilagt straff i utlandet for en overtredelse som ville ha ført til tap av retten til å føre motorvogn for en viss minstetid eller for alltid etter regler i eller i medhold av § 33." Det vil si at svensk politi må melde fra til norsk politi før det har gått 6 måneder. Så lenge de passer på å gjøre dette vil jeg anta at du kommer til å bli fratatt lappen i Norge.

Ifølge § 22 er det forbudt å kjøre bil når man har drukket alkohol. I § 33 står det at tap av førerretten skal settes til minst ett år når man blir ilagt straff for brudd på § 22. Ut fra dette kan du nok forvente at du mister lappen for ett år, eller lenger. At du godtok forelegget på stedet var lurt, men du kommer nok allikevel ikke unna sperrefristen.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører med promille

Fyllekjøring (colourbox.com)

Jeg var på fest og fikk låne bilen til en kamerat for å kjøre og hente noen andre, siden jeg hadde drukket minst to-tre halvlitere, bare. Hvor strenge straffer er det for å kjøre når man bare er litt brisen?

Les mer

Mista eller fratatt lappen?

Fart

Har du blitt fratatt førerkortet? Her får du en oversikt over hva som er gangen videre nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort