Hopp til hovedinnholdet

Hva er straffen for å kjøre for fort?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Har vært uheldig å mister førerkortet, 87,2 km/t i en 60sone. Dette var en gjennomsnitts måling mener jeg. Normalt kjører jeg ikke så fort, men følte at jeg måtte det da jeg synes det var viktig siden mamma hadde astmaanfall og trengte medisiner som jeg kjørte å hente.. men dem mente det ikke var livstruende, og jeg burde heller ha tatt kontakt med ambulansen. Lurer derfor på om det jeg kan få en ¨mildere¨vurdering? Og en kar jeg pratet med sa også noe med at dem kan ha feilmålt litt. Da grensen er 86km/t for og miste lappen så lurer jeg på om man skal ta en advokat for å diskutere saken, er det vits? Hvordan er strafferammene og hva er konsekvensene om jeg har mistet førerkortet? Hva må jeg gjøre for å få den tilbake, og hvor lenge må jeg vente?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av vegtrafikkloven § 31 at brudd på fartsgrensen kan straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år. Beskjedne overskridelser av fartsgrensen kan etter forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker løses med forenklet forelegg (en bot). Etter vegtrafikkloven § 33 kan man samtidig som man ved dom eller forelegg fastsetter straff, også miste førerkortet for en bestemt tid eller alltid (miste lappen). Forskrift om tap av retten til å føre motorvogn gir regler om hvor stor fartsoverskridelse som skal til for å miste førerkortet i forhold til fartsgrensen, og for hvor lenge man ikke har førerrett. Grensen for å miste førerkortet går på fartsovertredelser på mer enn 25 km/t over fartsgrensen, når grensen er 60 km/t eller mindre. Dersom politiet legger til grunn at du kjørte i 86 km/t i 60-sonen vil du miste lappen i 3-6 måneder.

Når det gjelder målingen hos politiet, så blir det alltid lagt inn en sikkerhetsmargin (dvs. at speedometeret ditt sannsynligvis målte over 90 km/t). Du kan ta kontakt med politiet dersom du ønsker å høre om du kan få omgjort/klaget. Når man er tatt i fartskontroll er det begrenset hvor mye hjelp en advokat kan gi deg.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mista eller fratatt lappen?

Fart

Har du blitt fratatt førerkortet? Her får du en oversikt over hva som er gangen videre nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort