Hopp til hovedinnholdet

er det liksom lov å ha sex med noen som er 60 når en er 16 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Den seksuelle lavalderen er jo 16.. og da har du liksom lov og ha sex, men hva hvis du f.eks. er 16 og har sex med en som er 60 år blir ikke det uloverlig da? Jeg har venner som er under 16-17 år som har hatt sex med folk over 18.. er det egentlig lov?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Når det gjelder å ha sex med noen som er 60 år når man selv er 16 år, så er dette svært uvanlig og jeg vil si at det ikke kan regnes som normalt. Aldersgrensen er nettopp satt for at man skal være i stand til å ta riktige valg - det å ha sex med en som er så mye eldre er ikke riktig. Det kan nok være at en på 60 år risikerer å bli straffet dersom han har sex med noen på 16 år - det vil ihvertfall kunne bli tvil om hvorvidt det var frivillig fra hennes side.

Når noen under 16 år har sex, så kan den som er over 16 år risikere å bli anmeldt til politiet og dermed mulig bli straffet for det. Men når to som er ganske like i alder og utvikling har sex sammen, selv om hun er under 16 år, så kan straffen bortfalle. Du kan lese mer om dette i artikkelen nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser