Hopp til hovedinnholdet

En kamerat har forgrepet seg seksuelt på to jenter. Hvor kan han få hjelp?

Jente 20 år
 

Spørsmål

En nær venn av meg har forgrepet seg seksuelt på to jenter jeg kjenner. Jentene har fortalt meg dette uavhengig av hverandre. Ingen av dem ønsker å anmelde. Jeg ønsker å hjelpe ham/finne hjelp til ham for å forhindre at slike hendelser skjer igjen. Han vet ikke at jeg har kjennskap til situasjonen. Begge jentene har forklart at de har våknet opp av at han har hatt sex med dem, uten at de har vist tidligere interesse eller godkjent dette på noen måte. Burde jeg snakke med ham og forklare konsekvensene av slik atferd, forsøke å få ham til å forstå hvordan dette påvirker andre mennesker? Jeg har selv tidligere blitt seksuelt misbrukt, og han har alltid trøstet meg når det ikke har gått bra med meg. Jeg merker at situasjonen gjør meg svært skuffet. Samtidig tenker jeg det er viktig at noen tar tak i dette så raskt som mulig. Finnes det et behandlingsapparat han eventuelt kan henvende seg til? Har dere ellers noen generelle tips til fremgangsmåte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 og takk for at du skriver til oss!
Å begå seksuelle overgrep er svært alvorlige handlinger. Det er også straffbart.
Med referanse til hva du skriver tenker jeg at både kameraten din, jentene som har vært utsatt for overgrepene og du vil være i behov av hjelp.
 
Du skriver at to jenter er blitt utsatt for seksuelle overgrep fra kameraten din og at begge har fortalt deg dette uavhengig av hverandre. Videre skriver du at ingen av dem ønsker å anmelde ham, men det kommer ikke frem bakgrunn for dette, ei heller hvor gamle disse jentene er. Jeg vil råde begge jentene til å ta kontakt med voldtektsmottaket ved legevakten/sykehuset i kommunen hvor de bor. Dette uavhengig av om de skulle ønske å anmelde eller ikke. De ansatte her er svært dyktige og vil i tillegg til å ivareta jentenes helse også ivareta deres rettigheter og kartlegge behovet for videre helsehjelp. Jeg legger ved en artikkel som kan være nyttig å lese.
 
Vedrørende kameraten din er jeg enig med deg i at det er svært viktig at han får hjelp. Institutt for klinisk sexologi og terapi ( IKST ) har et eget behandlingstilbud for unge og voksne som har begått seksuelle overgrep. Han kan også kontakte fastlegen sin, helsesøster eller studenthelsetjenesten.
 
Du skriver at du blir skuffet over kameraten din. Kanskje er du også sint og frustrert, og kanskje vekker det gamle minner ettersom du selv tidligere har vært utsatt for overgrep? Jeg vil råde deg til å ikke sitte med alt dette alene. Kanskje kan helsesøster / studenthelsetjenesten være en god samtalepartner? Dersom jentene er barn skal overgrepene meldes fra til politi og/eller barnevernstjenesten.
 
Håper dette var til hjelp, ta gjerne kontakt med oss igjen.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

- Hadde sex med en som kanskje ikke ville

Hånd (colourbox.com)

Jeg ble kjent med en jente på byen forrige helg og hun ble med meg hjem. Vi var ganske fulle begge to, og vi lå sammen. Etterpå ble jeg litt bekymret for om hun egentlig var med på det frivillig eller ikke. Hun prøvde å si nei og sånt. Hva skjer om hun anmelder meg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep