Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart å ha sex med en under 16 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

I helgen hadde jeg sex, altså samleie men en som fyller 25 i år. Jeg er født i 2000 og fyller 16 i år.. I og med at det er året jeg fyller 16, er det straffbart da? Jeg sa jo ja, var 100% med på det, og fyller 16 i år.. Håper på svar!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har hatt sex med en gutt på 24 år og at du ikke er 16 år ennå. Du skriver at det var frivillig fra din side, men lurer nå på om dette er straffbart.

Straffeloven § 302 sier at den som har seksuell omgang med barn under 16 år kan straffes med fengsel. Loven gjelder også der begge ungdommene er under 16 år.

Loven har også et unntak som sier at hvis de som har sex er ”jevnbyrdige i alder og utvikling”, kan straffen falle bort. Eksempel på dette er når en 15-åring frivillig har sex med sin 17 år gamle kjæreste vil staffen i de fleste tilfeller falle bort fordi de som regel anses jevnbyrdige i alder og utvikling. 

For at noen skal bli straffet for å ha hatt sex med en som ikke er fylt 16 år så må det anmeldes. Politiet vil da vurdere saken.

Legger ved en artikler under svaret som du kan lese.

Ønsker deg lykke til.

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

- Har sex med noen som er under 16 år

Par som ligger i senga (colourbox.com)

Jeg er 19 og kjæresten min er 15. Kan jeg få straff for å ha samleie med henne? Selv om vi begge gjør det frivillig.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex