Hopp til hovedinnholdet

Cannabis og bilkjøring

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jente Akkuat 18 år å fersk sjåfør.vet det er ulovlig å røyke hasj. Å har aldri gjort dette i forbindelse med bilkjøring. Men jeg lurer på hvor lenge etter jeg har røyka på fest til det ikke gir utslag på en eventuell politikontroll i trafikken , eller egentlig hvor lenge etter til man ikke anses som en fare i trafikken ? Er veldig fersk her, men er livredd for at jeg skal havne i kategorien "kjøre i rus" . Det er ikke sånn at jeg må røyke men det kan forekomme i helger med venner på fest.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvor lenge hasj kan påvises i blodet er individuelt, men rundt 12 timer er vanlig. Dette påvirkes også av hvor ofte og hvor mye hasj som brukes.
Politiet bruker spyttprøver, og på disse prøvene kan cannabis påvises omtrent like lenge som i blodet. I teorien kan du da altså kjøre bil 12-24 timer etter siste inntak.

1. februar 2012 innførte Norge straffbarhetsgrenser i trafikken for 20 ulike narkotiske stoffer og rusgivende legemidler. Dette er faste grenser for hvilken konsentrasjon man kan ha av disse stoffene i blodet når man kjører bil – tilsvarende «promillegrensen» på 0,2 promille for alkohol.  Når det gjelder THC, det viktigste virkestoffet i cannabis, tilsvarer 0,2 promille 0.004 mikromol per liter blod.

Det er verdt å merke seg at hasj påvirker både konsentrasjonen og reaksjonsevnen, noe som kan henge i lengre enn det kan spores i blodet. Det vil derfor være et spørsmål hvorvidt det er forsvarlig å kjøre bil når man bruker illegale rusmidler, her cannabis.

Det er tilfeller der folk med alkoholavhengiget får inndratt førerkortet, til tross for at de er edruelige når de setter seg bak rattet. Ved bruk av illegale rusmidler regnes man som ikke skikket for å ha førerkort, men det betyr ikke nødvendigvis at man mister førerkortet hvis man blir stoppet. Men du bør, som sagt, hvert fall være klar over at kjøring i ruspåvirket tilstand kan gi alvorlige konsekvenser for deg og for andre. Og at rusens (bi)virkninger kan henge lenge i, selv om stoffet ikke lenger kan påvises i blod eller urin.

Du kan lese mer om cannabis og bilkjøring på FMR sine sider her.

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

- Bruker hasj

Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler