Hopp til hovedinnholdet

Svart arbeid og betaling for svart areid, ulovlig og straffbart

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet om en person som jobber som svart kjørelærer og får folk dato for de obligatoriske kursene hos godkjente trafikkskoler. Vi avtalte at han skulle få meg time for glattkjøring og langkjøring, men det ble ikke registrert og han har fortsatt pemgene mine. Jeg vet bare nummeret og fornavnet hans, kan jeg anmelde han? For jeg straff også fordi jeg har betalt han? Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ulovlig å arbeide svart i Norge, og å betale for svart arbeid. Det anses som skattesvik, og de som velger å gjøre dette, risikerer å bli straffet. Dette betyr at du risikerer å bli straffet for å ha betalt for svarte kjøretimer. Det betyr også at personen som jobber som svart kjørelærer kan risikere å bli straffet for dette. 

Du kan lese mer om svart arbeid i artikkelen jeg har lagt ved. Samtidig kan du lese om ansvaret som pålegges den som betaler for svart arbeid i skattebetalingslovens § 16-50 og at dette kan straffes etter skattebetalingslovens § 18-2 med bøter eller fengsel i inntil 2 år.

Du kan fortsatt kreve å få pengene tilbake, og deretter kontakte en lovlig kjøreskole.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Derfor betaler vi skatt

Hundrekronersedler ('colourbox.com)

Penger vi får i form av trygder og gjennom velferdsordningen er finansiert av skattebetalerne. Det er greit å tenke gjennom hvis du føler mye av lønna di forsvinner. Ved å betale skatt bidrar du til å betale for gode tjenester til fellesskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort