Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å bruke 123movies?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Er 123movies ulovlig å bruke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt

Jeg kjenner ikke til denne tjenesten, men ved å se på filmvalget, helt nye filmer som går på kino i Norge, så antar jeg at de er lastet opp uten samtykke fra den som eier rettighetene.

På et generelt grunnlag så befinner denne typen tjenester seg i beste fall i en gråsone - de kan ha funnet et smutthull på grunn av måten de deler filmer og programmer på. Men det er også sannsynlig at du bryter loven når du bruker denne typen tjeneste. De som eier rettighetene har fått større rom til å be om brukerinformasjonen til de som bruker denne typen tjenester.

Dette er et komplisert tema og juristene er uenige. Dette er, som du nevner, knyttet opp mot teknologien som brukes. Men som en av juristene her på ung har svart tidligere: "Problemet med nettsider der man kan streame tv-serier og filmer, er at man ikke kan vite om de som legger ut linker har avtale med de som eier rettighetene til programmene eller filmene. Hvis de har avtale med de som eier rettighetene, er det ikke noe problem å se filmene. Dersom filmene legges ut uten avtale, kan det være ulovlig å streame filmer fra siden. Jeg vil derfor ikke anbefale deg å bruke slike nettsider hvis du bekymrer deg for om det er ulovlig".

Som nevnt er juristene uenige, men denne artikkelen sumerer opp en spesialist på teknologi rett sitt syn på saken www.dinside.no/data/stromming--hva-er-lov-og-ikke/60882825

Når det er sagt så skal du ikke gå rundt å være redd for at du blir tatt for dette hvis du har brukt 123movies. Hvis du ikke laster opp og deler så er sannsynligheten ganske liten for at noen kontakter deg om dette. Men som sagt så skal man være forsiktig

Hilsen Medietilsynet i samarbeid med Ung.no    

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd