Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart å lyve i avhør hos politiet?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg var vitne til en sak som skjedde i helga med noen kompiser og kusina mi på 14 år. Det var ingen stor sak, men nok til at det ble anmeldt. De to guttene som gjorde det er innkalt til avhør og skal lyve om at det ikke var de som gjorde det. Jeg vet ikke om jeg og kusina mi kommer til å bli innkalt til avhør også, men om vi skal det har vi fått streng beskjed av guttene at vi også må lyve og si samme historie som dem. Det jeg lurer på da er om det er straffbart å lyve i avhør? Jeg tror ikke det er en så stor sak at det blir rettsak og sånn av det. Jeg har hørt at det er straffbart å lyve som vitne, men ikke som mistenkt, stemmer dette? Kan jeg få konsekvenser for å lyve hvis noen finner det ut?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vitner har som hovedregel ikke plikt til å forklare seg til politiet. Men du har plikt til å møte hos politiet og avklare om du vil forklare deg eller ikke.

Hvis du nekter å forklare deg for politiet kan du bli innkalt som vitne i retten, og da er du pliktig å møte og forklare deg for retten.

Hvis du først velger å forklare deg for politiet i en straffesak, plikter du å fortelle den hele og fulle sannhet, og det å gi falsk forklaring til politiet kan medføre straff. Straffen vil imidlertid utmåles individuelt i ditt tilfelle av en jurist.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd