Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått forelegg for oppbevaring av narkotika

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, nå har jeg fått brev i posten av politiet ang. et forelegg der jeg har blitt tatt for salg av narkotika (paragraf 333) og for oppbevaring av «en liten klump hasj og 1,5gmdma» etter paragraf 231 første ledd. Jeg hadde spart opp penger fra 18 års dag, jul og alt i ca 1 år før jeg ble tatt og la alt dette oppi en boks hvor jeg ikke skulle bruke det, hvor det var omlag 25 000kr. Jeg hadde en «kompis» på besøk dagen før jeg ble tatt og han hadde tydeligvis lagt igjen narkotika på mitt rom uten at jeg visste det/samtykket. Nå blir jeg dømt for å ha oppbevart og at jeg har solgt bare fordi jeg var på feil plass til feil tid. I avhøret har jeg forklart gjentatte ganger hvor pengene kommer ifra og hva som skjedde med narkotikaen. Jeg forstår fortsatt ikke at de dømmer meg for salg og oppbevaring når jeg ikke visste noe om det! Jeg må svare innen fredag, men advokaten sier han ikke kan hjelpe fordi «det er gratis arbeid og det har han nok av»

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du ikke godtar forelegget vil politiet oversende saken til tingretten for behandling der. I tingretten vil du få mulighet til å forklare deg for dommeren, men det er ikke sikkert at saken får et annet utfall der enn ved politiets behandling. I retten vil politiet som fant narkotikaen hjemme hos deg vitne, og så vil dommeren vurdere saken ut fra din forklaring og politiets forklaring. For at noen skal kunne dømmes for brudd på straffeloven må det være bevist over enhver rimelig tvil at man har gjort det man er tiltalt for. Det er altså et veldig strengt beviskrav for å kunne bli dømt i straffesaker. 

Jeg kan ikke fortelle deg hva du bør gjøre i saken, den vurderingen må du ta selv. Du sier at advokaten ikke vil hjelpe deg fordi det er "gratis arbeid". Du kan få en advokat til å hjelpe deg å vurdere hva som er best å gjøre i saken, men slik jeg forstår deg er dette da noe du selv må betale for. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer

- Bruker hasj

Hasj (colourbox.com)

Hva er straffen for å bli tatt i å røyke hasj? Har kjøpt og vil røyke bare en sneip cannabis, hva skjer, hvis det er første gangen? Får man bot, eller gjelder dette kun for besittelse? Er det en eller annen ekstra dom for å røyke det?

Les mer

- Selger hasj og andre narkotiske stoffer

Hasj (colourbox.com)

Hvor lang straff får man for besittelse av litt over en kilo hasj og salg av hundre gram av dette?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd